Brill neemt fonds KITLV Press over

Digitale versies van tijdschriften worden via open access toegankelijk.

Brill en de Vereniging voor Taal-, Land- en Volkenkunde hebben overeenstemming bereikt over de overname door Brill van alle activa van KITLV Press te Leiden. De overname betreft internationaal goed aangeschreven (Engelstalige) tijdschriften als Bijdragen tot de Land-, Taal- en Volkenkunde (sinds 1853) en The New West Indian Guide (1919). Voorts wordt het boekenfonds van circa 450 titels overgenomen. De omzet van het fonds bedraagt ruim 100.000 euro op jaarbasis.

Een bijzonder onderdeel van de overeenkomst betreft het open access-sponsorschap door de Vereniging van de digitale editie van de tijdschriften, waardoor Brill deze wereldwijd vrijelijk toegankelijk kan maken voor geïnteresseerde wetenschappers en studenten.

Professor Gert Oostindie, directeur Koninklijk Instituut voor Taal-, Land- en Volkenkunde, zegt in een persbericht: ‘Dit is een goede stap. Ook in de nieuwe situatie is de betrokkenheid van ons instituut ten behoeve van het hoge wetenschappelijke niveau van de uitgaven gewaarborgd. We zien uit naar de samenwerking.’

Deze bijdrage komt uit IP nr. 7&8 / 2012. Het gehele nummer kun je hier lezen