Boekenbarometer 2018: Omzet ebookabonnementen blijft stijgen

CB presenteerde onlangs een barometer voor de boeken- en ebookmarkt in Nederland over 2018 (zie Boekenbarometer-Q4-2018-NL-RGB). De cijfers laten een stijging van de e-bookverkoop ten opzichte van 2017 (4,2%) en een hele lichte krimp zien van de afzet van het fysieke boek (-1,3%). De omzet van e-bookabonnementen blijft verder stijgen.

“Het aandeel online verkopen op het totaal van fysieke boeken is met 8,8% hoger dan hetzelfde kwartaal een jaar geleden,” schrijft CB. “De totale afzet van het fysieke boek is in vergelijking met een jaar geleden is licht gekrompen met -1,3%. De ontwikkeling op gebied van Print on Demand laat een opwaartse trend zien in afzet en aantal titels. Q4 is traditioneel een duurder kwartaal voor fysieke boeken (veel nieuwe titels die tijdens de feestdagen verkocht worden). Bij e-books is deze trend niet echt duidelijk zichtbaar.”

Voor bibliotheken is de stijging van het aantal ebookuitleningen via de Bibliotheek van 14,7% het interessantst. De omzet in ebookabonnementen nam in 2018 ten opzichte van het jaar ervoor met 157,1% toe. Helaas geeft het CB geen verdere cijfers.