Boeken: ‘beyond traditional’

Elf artikelen belichten nieuwe ‘terreinen’ als social search engines, local search en web search statistics.

Door: Eric Sieverts

Dit is geen samenhangend (leer) boek, maar een bundeling van elf losse artikelen van afzonderlijke auteurs. Die zijn allemaal te beschouwen als overzichtartikelen – de meeste eindigen met een lijst literatuurreferenties van vier of vijf pagina’s. Die artikelen zijn geclusterd onder drie categorieën waarin allemaal de woorden ‘new’ of ‘beyond traditional’ voorkomen.

Tot de nieuwe ‘terreinen’ die aan de orde komen, behoren social search engines, local search en web search statistics. Bij die social search overigens niets over zoeken in Twitter en Facebook, terwijl wel enkele in 2012 al niet meer bestaande systemen worden genoemd. Onder nieuwe ‘perspectieven’ vallen ook overwegingen over wat ‘de waarheid’ is. In ‘Beyond traditional search engine evaluation’ komen onder meer vormen van precisie en recall, diversiteit van zoekresultaten, gepersonaliseerde evaluatie en rank­correlatie aan de orde.

Wetenschappelijk

Het is geen boek dat bedoeld is om achter elkaar uit te lezen of als leerboek in een opleiding te gebruiken. Hooguit zullen geïnteresseerden selectief een enkel hoofdstuk doornemen. De doelgroep van het boek lijkt dan ook vooral wetenschappelijk te zijn. Hoewel er ook voor bibliotheken goede ideeën uit te halen zijn voor bijvoorbeeld intelligente analyse van zoekvraagstatistieken (ook ‘big data’), zijn nog niet meteen kant­-en-­klare toepassingen daarvoor uit dit boek te halen.

Wie behoefte heeft aan details over de inhoud van de afzonderlijke artikelen, kan die op internet vinden op tinyurl.com/a4ggxev. Tegen betaling en voor abonnees zijn daar ook digitale versies van de artikelen beschikbaar.

Vindbaar?

Bij zo’n boek met losse artikelen is het interessant om na te gaan of die artikelen ook individueel vindbaar zijn in veelgebruikte algemene wetenschappelijke zoeksystemen. In Google Scholar blijken ze inderdaad als afzonderlijke bijdragen aanwezig te zijn. Op inhoudelijke zoekwoorden (uit de titels) zijn ze echter moeilijk te vinden. De artikelen blijken namelijk (nog?) helemaal niet te worden geciteerd, zodat ze op relevantie heel laag scoren en pas na heel ver doorbladeren in zoekresultaten opduiken. In de Summon Discovery Service (bekeken op de site van de Erasmus Universiteit Rotterdam) bleek het boek wel als geheel aanwezig en vindbaar te zijn (als ebook), maar de afzonderlijke artikelen niet. In de Scopus­-database bleken noch de losse artikelen, noch het hele boek aanwezig.


Web search engine research | Library and Information Science, Volume 4 | Dirk Lewandowski (ed.) | Bingley: Emerald | 2012 | 322 p. |

ISBN 978-1-78052-636-2 | ISSN 1876-0562 | £ 25 | Waardering: ●●●○○


Eric Sieverts is redacteur van InformatieProfessional.

Deze bijdrage komt uit IP nr. 2 / 2013. Het gehele nummer kun je hier lezen