Blendle stopt met betalen-per-artikel, alleen nog abonnement mogelijk

Vanaf 1 augustus kunnen gebruikers van online nieuwskiosk Blendle niet meer betalen per artikel. Ze kunnen alleen nog kiezen voor een abonnement van tien euro per maand, waarbij ze onbeperkt toegang krijgen tot alle in Blendle beschikbare tijdschriften.

“Het enige dat niet onbeperkt is, is bladeren door de kranten van vandaag (dat gaat gewoon niet voor een tientje),” meldt Alexander Klöpping, oprichter en ‘eindbaas’ van Blendle, in een mail aan de gebruikers. Daarmee lijkt Blendle te veranderen in een tijdschriftentool. “Maar,” schrijft Klöpping, “onze redactie leest iedere ochtend wel alles, en selecteert de beste stukken uit de kranten van vandaag, speciaal voor jou. Zo zorgen we elke dag voor het nieuws uit verschillende invalshoeken.” Die op de gebruiker toegespitste selectie gebeurt op basis van een algoritme.

Gebruikers konden al enige tijd kiezen uit ofwel betalen-per-artikel en het premiummodel. Volgens Klöpping hebben al 60.000 gebruikers voor die laatste optie gekozen. Volgens RTL Z neem “Klöpping […] afscheid van het lezen van losse pdf-artikelen, omdat het niet genoeg oplevert.”

Gebruikers reageren op Twitter voornamelijk negatief op het nieuws.