Bijzondere boekenvondsten in bibliotheek Tweede Kamer

Met de aanstaande verbouwing van de Tweede Kamer  in het vooruitzicht, is er een begin gemaakt met de systematische inventarisatie van de eigen boekencollectie. Dat leidde tot de vondst van onder meer de eerste druk van The Wealth of Nations, geschreven door de Schotse wetenschapper Adam Smith. Kamervoorzitter Arib maakte deze ontdekking op 31 mei jl. bekend.

Adam Smith wordt gezien als een pionier op het gebied van de politieke economie. Zijn boek The Wealth of Nations wordt beschouwd als zijn magnum opus en het eerste moderne werk in de economie. Geschatte waarde van dit boek: een kwart miljoen euro.

800 meter boeken

Boekenhistoricus Alex Alsemgeest vond het tweedelige boek op de zolder van de Tweede Kamer. Omdat de Kamer zal worden gerenoveerd, wordt nu de ongeveer 800 meter aan oude boeken in kaart gebracht. Die uitgaven bevinden zich niet alleen in de Handelingenkamer (de bibliotheek), maar ook op de boekenzolder boven in gebouw Binnenhof 1A. Tot nu toe zijn de titels tot 1830 geïnventariseerd, meldt de Tweede Kamer op haar site.

Schoonmaken

De komende tijd gaat het onderzoek door met recentere boeken. De bijzondere boeken worden schoongemaakt, hersteld of gerestaureerd. Andere gaan naar de Koninklijke Bibliotheek of worden weggegooid.

‘Niet wegstoppen’

Volgens Voorzitter Arib is het belangrijk om de boeken niet weg te stoppen. “We moeten ervoor zorgen dat de boeken beschikbaar blijven voor historisch onderzoek. We moeten ze ook gebruiken om het verhaal van de Kamer te vertellen, om mee te pronken. Want zoals een boekenkast veel zegt over zijn eigenaar, zo laat de Historische Boekencollectie in het beste geval zien dat de Tweede Kamer liefde heeft voor het ambacht, ontzag voor het verleden en aandacht voor het tastbare erfgoed,’ aldus Arib.

(Foto: Cambyzez nl / CC BY-SA 3.0)