Bijschriften bij opa’s foto’s gecrowdsourcet

Dave Tomkins, een Australische art director, vond een paar jaar geleden een doos met dia’s van zijn opa, Stephen Clarke. Tomkins scande de dia’s en liet ze afdrukken. Hij was benieuwd wat zijn opa over de vastgelegde taferelen kon vertellen. Niet veel, zo bleek. Clarke kon zich niet meer goed herinneren waar en wanneer hij de foto’s gemaakt had. Wat nu?

Door: Ronald de Nijs

Om achter de ontbrekende informatie te komen besloot Tomkins een website te bouwen, waar de 50 mooiste foto’s een plek kregen. Aan de bezoekers wilde hij vervolgens vragen waar en in welke tijdsperiode de beelden geschoten waren.

Het resultaat is een bijzonder fraai gemaakte site – met al even bijzondere foto’s die een inkijkje geven in het leven van Tomkins’ opa. Zijn opa heeft het live gaan van de site Grandpa’s Photo’s overigens niet meer mogen meemaken.

Tomkins hoopt nu dus de ontbrekende fotobijschriften te crowdsourcen. Hij heeft zijn baan in New York opgezegd en keert terug naar zijn moederland, meldt www.fastcodesign.com. Tomkins is van plan om de plekken te bezoeken waar zijn grootvader de foto’s maakte. Om ze op zijn beurt vast te leggen.

Ronald de Nijs is eindredacteur van IP.