Bijeenkomst nepnieuws: de geesteswetenschappen en de kennis van de waarheid

Op 25 juni praten Beatrice de Graaf, hoogleraar terrorisme en veiligheid, en Piek Vossen, hoogleraar computationele lexicologie, over de ‘informatievertrouwenscrisis’ waarin onze samenleving verkeert. Hoe kunnen geesteswetenschappers de samenleving helpen om te gaan met de diversiteit aan versies, visies en meningen?

Nepnieuws, nepgeschiedenis, nepwetenschap, nepkunst, nepidentiteit – niets is meer wat het lijkt en niemand is meer te vertrouwen. Binnen de geesteswetenschappen is het bestaan van verschillende perspectieven op de werkelijkheid een natuurlijk gegeven. Hoe kunnen geesteswetenschappers de samenleving helpen om te gaan met de diversiteit aan versies, visies en meningen?

Vroeger en nu

Beatrice de Graaf, hoogleraar terrorisme en veiligheid (Universiteit Utrecht) spreekt over nepnieuws vroeger en nu: De uitvinding van ‘fausses nouvelles’ als controlemechanisme. En Piek Vossen, hoogleraar computationele lexicologie (Vrije Universiteit Amsterdam) behandelt het modelleren van waarheidsperspectieven. Aansluitend is er een quiz: ‘nep of niet nep’.

Aanmelden

Deze bijeenkomst vindt op 25 juni an 15.30 tot 17.30 uur plaats in de Openbare Bibliotheek van Amsterdam, Forumzaal, Oosterdokskade 143, 1011 DL Amsterdam.  De lezingen worden georganiseerd door het domein Geesteswetenschappen van de KNAW. Aanmelden kan hier