Biënnale vol boeken

Marieke Kramer bezocht de 55ste Biënnale voor hedendaagse internationale kunst 2013 in Venetië.

Door: Marieke Kramer

‘Il Palazzo Enciclopedico’. Dat is het thema van de 55ste Biënnale (nog tot en met 24 november te bezichtigen). Curator Massimiliano Gioni heeft binnen dit kader veel kunst met / over / van boeken en bibliotheken bijeen weten te brengen. Deze Biënnale eert volgens hem het boek – ‘an object now at risk of extinction – as a depository of knowledge, a tool of self-exploration, and an escape into realms of fantasy’.*

Gioni heeft, uitgaand van het thema voor deze tentoonstelling, hedendaagse en wat oudere kunst gecombineerd. Zo begint hij de expositie in het Centrale paviljoen met pagina’s uit ‘Het rode boek’ van Carl G. Jung, een manuscript met illustraties uit 1914-1930 waarin Jung zijn visioenen, dromen en fantasieën schetst.

Ook is er een zaal vol getekende pagina’s van ‘The Book of Genesis’ van Robert Crumb uit 2009 (Arsenale). Maar vooral is er voor de liefhebber uit de informatiewereld veel hedendaagse kunst in het Centrale paviljoen en in het Arsenale. En ook de deelnemende landen hebben in de paviljoens in de Giardini en op verschillende andere locaties in de stad het boek een prominente en vaak verrassende plaats gegeven.

*Il Palazzo Enciclopedico. Short Guide, p. 20