Bibliotheek TUE start ‘Noise awareness’-pilot

Uit een enquête bleek dat de bibliotheekgebruikers van de TU Eindhoven meer stilte wensen. Daarom is de bibliotheek op 1 maart een ‘noise awareness’-pilot gestart.

De bibliotheek van de TU Eindhoven is verspreid over verschillende verdiepingen. De populairste studieplekken bevinden zich rondom de tien vides, waarbij je een mooi uitzicht hebt over de andere verdiepingen, zegt Claire Vereecken, teamleider van de frontoffice van de bibliotheek. “Maar het geluid dat op deze verdiepingen wordt gemaakt draagt naar beneden. Daardoor kunnen gebruikers van de stiltewerkplekken, die zich op de onderste verdieping bevinden, niet langer in alle rust studeren. Dat werd duidelijk uit een enquête die we eind 2017 hebben gehouden onder onze gebruikers.”

Akoestische panelen

Het probleem laat zich makkelijk verklaren: “Er is bij de bouw van de bibliotheek geen rekening gehouden met de grote groei van het aantal gebruikers en dat het geluid naar beneden draagt. We onderzoeken oplossingen zoals akoestische panelen. Maar dit is een kostbare aangelegenheid en ook moet de architect hier toestemming voor geven,” zegt Vereecken. “Bovendien: eerst moeten we het gedrag van de gebruikers veranderen.” Daarom is de bibliotheek vanaf 1 maart een ‘noise awareness’-pilot begonnen. Compleet met stoplichtafbeeldingen.

Rood, oranje en groen

De stiltewerkplekken op de onderste verdieping bevinden zich in de rode zone: hier mag niet worden gepraat. De verdiepingen daarboven zijn opgedeeld in een groene oftewel ‘group’-zone en een oranje oftewel ‘quiet’-zone. Voor de studieplekken rondom de vides geldt code oranje: er mag af en toe gepraat worden, aan de buitenkant bevinden zich lange tafels met groepswerkplekken waar gepraat mag worden. Bij elke studieplek hangt ook nog eens een afbeelding van een stoplicht, inclusief een uitleg met wat wel en niet mag.

Ervaringen

De eerste ervaringen zijn heel goed, zegt Vereecken. “Natuurlijk lopen we als bibliotheekpersoneel nu veel rondjes om de gebruikers uitleg te geven over de pilot. Maar ik hoop dat het gaat werken zoals bij de stiltecoupé’s in de treinen: reizigers spreken elkaar erop aan als ze praten in een stiltecoupé. Ik hoop dus dat de studenten elkaar ook gaan corrigeren als dat nodig is.”

De pilot duurt nog tot het einde van de maand. “Tot de 31ste maart peilen we of de studenten het stoplichtensysteem een goed idee vinden. Maar gezien de reacties ziet het ernaar uit dat we ermee doorgaan. Mocht het probleem met de geluidsoverlast niet worden opgelost, dan gaan we alsnog in gesprek met de architect,” aldus Vereecken.

DE REDACTIE VAN IP is bezig om een middag te organiseren over natuurlijke sturing van de ‘crowd’, oftewel de bezoekers van grote bibliotheken (UB-en, mediatheken en openbare bibliotheken). Interesse? Stuur een mail naar redactie@informatieprofessional.nl.

Lees ook: Crowd control in de UB Rotterdam: Pushen zonder duwen

(Foto’s: Hanneke Gerritsen)