Bibliotheek Eemland introduceert StudyShare in examentijd

De Bibliotheek Eemland biedt in mei een service aan examenstudenten. Elke dinsdag, woensdag en donderdag in mei zijn er zogeheten StudyShare-momenten in het Eemhuis in Amersfoort. StudyShare is gebaseerd op de pomodoro-techniek en de ultieme manier om je hoofd bij het studeren te houden. Leerlingen studeren in blokken met daartussen steeds een pauze. 

Diny Scheper, specialist Voortgezet Onderwijs van Bibliotheek Eemland, zocht naar een oplossing voor de enorme drukte in het Eemhuis zo rond de examenperiode. Die vond ze in het concept van de OBA (Openbare Bibliotheek Amsterdam): StudyShare, een initiatief van OBA-bibliothecaris Frank Verbeek.

Hoe werkt het?

Leerlingen studeren in 3 blokken van 45 minuten met daartussen verplicht 15 minuten pauze. Onder toezicht van een StudySharebob (van de bibliotheek) wordt jongeren de kans geboden in een aparte ruimte, in stilte te studeren.

Leerlingen kunnen hiervoor elke dinsdag, woensdag en donderdag in mei bij de Bibliotheek Eemland terecht. Voor aanvang van een blok StudyShare halen ze een ticket bij de balie in de entreehal van het Eemhuis.

Pomodoro-techniek

Frank Verbeek heeft het concept gebaseerd op de Pomodoro-techniek. In de jaren tachtig merkte de Italiaan Francesco Cirillo dat hij maar niks gedaan kreeg wanneer iedereen aan zijn hoofd bleef zeuren en hij constant last had van afleiding. Hij pakte een timer uit de keuken (die er toevallig als een tomaat uitzag, ‘pomodoro’ in het Italiaans). Precies genoeg tijd om een taak gedaan te krijgen en daarna even rust te nemen. Dat bleek prima te werken.

Bovendien wist iedereen om hem heen wanneer Francesco ‘midden in een Pomodoro’ zat en lieten ze hem met rust wanneer nodig. Cirillo bleek goud in handen te hebben. De truc met de timer werkte niet alleen voor hem, maar ook voor de meer dan 2 miljoen volgers van zijn techniek wereldwijd van de jaren tachtig tot op de dag van vandaag.

Op de foto: Diny Scheper