Beste Bibliotheek en Jeugdspecialist van het Jaar 2023 uitgereikt

Tijdens het feestelijke slotstuk van het evenement Bibliotheekplaza is de prijs voor de Beste Bibliotheek van 2023 uitgereikt aan Bibliotheek Dommeldal (vestiging Son en Breugel). Merel Kuitert, jeugdbibliothecaris van de bibliotheek Uden (NOBB), werd uitgeroepen tot NBD Biblion Jeugdspecialist van het Jaar.

‘De jury vindt dat Bibliotheek Son en Breugel blijk geeft van een heldere koers, een professioneel team en een uitgesproken programmering, vormgegeven in samenwerking met passende partners’, aldus de vijfkoppige vakjury. Deze bestond dit jaar uit voorzitter Chris Wiersma (bibliotheekconsultant en voormalig directeur De Nieuwe Bibliotheek Almere), Ilona Ebels (manager bibliotheken Biblionet Groningen en winnaar van 2022), Gerard Meijer (programmamanager Stichting Samenwerkende POI’s Nederland), Jeanine Deckers (directeur-bestuurder Bibliotheek Bibliorura) en Erna Staal (directeur Bibliotheek Gouda).

De andere bibliotheken die in de running waren voor de titel waren Barendrecht Carnisselande (Bibliotheek Aanzet), Huiskamer van Heteren (Bibliotheek Gelderland Zuid), Katwijk aan Zee (Bibliotheek Katwijk) en Purmerend (Bibliotheek Waterland). De jury ging bij de vijf bibliotheken langs om te kijken naar hun inhoudelijke programma’s, de transitie naar de maatschappelijk programmerende bibliotheek, de kennis en kunde van de medewerkers, collectievorming, het gebouw en de inrichting en het volbrengen van alle wettelijke taken.
De verkiezing van de Beste Bibliotheek van Nederland is een initiatief van Bibliotheekblad en Stichting NBD Biblion.

‘Creatieve krachtpatser’

Bij de prijsuitreiking voor de NBD Biblion Jeugdspecialist van het Jaar 2023 was het spannend. Jeugdbibliothecaris Merel Kuitert van bibliotheek Uden wist haar twee collega’s Monique Dijkgraaf (leesconsulent voortgezet onderwijs Bibliotheek Noord-Veluwe) en Astrid Goedknegt (consulent lezen en media Bibliotheek Kennemerwaard) voor te blijven. De jury noemt Kuitert een ‘creatieve krachtpatser’. ‘Ze brengt leesplezier naar jongeren in het voortgezet onderwijs met activiteiten, advies en innovatieve initiatieven. Merel begrijpt jongeren en blijft ze boeien met nieuwe ideeën.’
De prijs NBD Biblion Jeugdspecialist van het Jaar is een samenwerking tussen NBD Biblion, CPNB en Bibliotheekblad.

De winnaars van Bibliotheek Son en Breugel, met helemaal rechts Menno Goosen (Bibliotheekblad) en derde van rechts Nina Nannini (NBD Biblion).

Foto’s: Pascal Striebel