Bernadine Ypma nieuwe directeur van CBG|Centrum voor familiegeschiedenis

Sinds 1 januari 2020 is Bernadine Ypma de nieuwe directeur van het CBG|Centrum voor familiegeschiedenis. Het CBG stond de afgelopen periode onder leiding van interim directeur Ruud Yap.

“Ik vind het bijzonder om leiding te mogen gaan geven aan het team van het CBG|Centrum voor familiegeschiedenis en bijzonder leuk dat ik dat ga doen in het 75ste jubileumjaar van de organisatie,” zegt Bernadine Ypma over haar overstap. “Wij zoeken als samenleving naar verbinding en verwantschap met elkaar. Weten wie je bent en waar je vandaan komt draagt bij aan de behoefte van identiteitsvorming. Het CBG is het kennis- en expertisecentrum op het gebied van familiegeschiedenis en geeft iedereen de mogelijkheid om op zoek te gaan naar zijn of haar wortels. Ik kijk er enorm naar uit om samen met de medewerkers en vrijwilligers de maatschappelijke meerwaarde van het CBG verder te vergroten en onder de aandacht te brengen van een breed en divers publiek.”

Bernadine Ypma (1981) was de afgelopen drie jaar verbonden aan Het Utrechts Archief als hoofd Publiek & Presentatie en adjunct-directeur en onder andere verantwoordelijk voor de totstandkoming van het nieuwe publieksconcept ‘Utrecht begint hier’. Daarnaast is ze lid van de Commissie van Advies van de Reinwardt Academie, HBO opleiding voor erfgoedprofessionals aan de Hogeschool voor de Kunsten Amsterdam; lid van de adviescommissie van het Prins Bernhard Cultuur Fonds provincie Utrecht en bestuurslid van het Utrechtse debatpodium De Kargadoor. Daarvoor was ze vijf jaar directeur en streekarchivaris van het Regionaal Historisch Centrum Vecht en Venen. Bernadine Ypma studeerde Kunstgeschiedenis en Archiefwetenschappen aan de Universiteit van Amsterdam.

(Foto: Berry Geerligs)