Met de website De Beeldcapsule wil het Vlaams Instituut voor Archivering (VIAA) samen met 27 media- en erfgoedorganisaties de verzameling aan audiovisueel archiefmateriaal in Vlaanderen onder de aandacht brengen. Ook wil zij de noodzaak aankaarten om zorg te dragen voor dit waardevolle erfgoed.
Zevenentwintig media- en erfgoedorganisaties waaronder de VRT, alle regionale omroepen en verschillende Vlaamse archieven en musea schaarden zich achter de oproep van het Vlaams Instituut voor Archivering (VIAA) om samen een lans te breken voor het audiovisueel materiaal dat in hun collecties aanwezig is. Een groot deel van dat audiovisuele materiaal wordt bedreigd en wacht nog op digitalisering.
Nico Verplancke, directeur VIAA, in een persbericht: “Het is belangrijk dat iedereen weet hoe divers en relevant het audiovisueel materiaal is dat in onze archieven ligt. VIAA heeft als doel dit materiaal te redden door het te digitaliseren en de digitale video en audio duurzaam op te slaan. Daarna stelt VIAA dit materiaal opnieuw ter beschikking van het onderwijs, het wetenschappelijk onderzoek en het grote publiek. We hebben ondertussen bewezen dat we bijzonder kostenefficiënt en kwalitatief kunnen werken, en dat in nauwe samenwerking met een heleboel (60+) Vlaamse partners.”
Uit het reeds gedigitaliseerde archiefmateriaal is een eerste keuze gemaakt die nu op debeeldcapsule.be te vinden is. Deze site, vandaag gelanceerd, toont authentieke beelden van het leven in Vlaanderen uit de afgelopen eeuw. Denk bijvoorbeeld aan oude reclamefilmpjes en buurtfeesten. Ook worden actuele thema’s als migratie, mobiliteit en de consumptiemaatschappij aangekaart.
Iedereen kan de boodschap van VIAA c.s. ondersteunen door op DeBeeldcapsule.be maximaal vijf ijdsbeelden te kiezen uit een selectie van markante filmpjes om zo een eigen beeldcapsule samen te stellen. De vijf meest gekozen beelden komen in de ‘Beeldcapsule 2115’ terecht. Enkele bekende Vlamingen scharen zich alvast achter het initiatief.