Batterij met extreem lange levensduur ontwikkeld

Onderzoekers aan de Universiteit van Californië in Irvine hebben een batterij met een extreem lange levensduur weten te maken: een die zelfs na 200.000 keer opladen nog niet opgeeft, en 200.000 keer is 400 keer het aantal opladingen dat een lithiumbatterij aankan. De batterij heeft een langere levensduur dan het device waar het in gebruikt wordt. 

Zoals bij penicilline het geval was deden onderzoekers hun ontdekking bij toeval. In Popular Sciencevertelt Reginald Penner van het Chemistry department van de universiteit: ‘We started to cycle the devices and then realized that they weren’t going to die.’ Het laboratorium van Penner experimenteerde met het vervangen van lithium door gouden nanowires die duizend keer dunner zijn dan menselijk haar en zeer geleidend, met een aan de oppervlakte veel ruimte voor het opslaan en geleiden van electrons. Geprobeerd werd een solid-state battery te maken zonder het gebruik van vloeibaar lithium dat ze gevoelig maakt voor hitte.

Het onderdompelen van het nanowire in beschermende electrolyte gel na een coating met manganese oxide bleek te resulteren in de extreem lange levensduur van de batterij.

Zie ook filmpje en filmpje

(bron: bigthink.com)