‘Artsen en bibliothecarissen zijn meest betrouwbaar’

Britse openbare bibliotheken vervullen belangrijke rol bij het overbrengen van online vaardigheden.

Britten vinden bibliothecarissen na artsen de betrouwbaarste beroepsgroep. Dat blijkt uit een onderzoek van de UK Society of Chief Librarians. Het onderzoek is uitgevoerd in het kader van het pilotproject Public Libraries Information Offer. Binnen dit project helpen 3.500 Britse bibliotheken gebruikers betere computeren internetvaardigheden te ontwikkelen. Gebruikers leren onder meer hoe ze overheidsinformatie en informatie over werk kunnen opzoeken op internet.

Public Libraries Information Offer is ook bedoeld om aan te tonen dat de bibliotheek meer is dan een plek waar je boeken kunt lenen. Openbare bibliotheken willen zich meer als kenniscentra profileren waar gebruikers zowel digitale vaardigheden kunnen opdoen als digitale informatie kunnen raadplegen die ze nodig hebben voor onder meer werk, studie en hobby.

Respondenten die hebben deelgenomen aan Public Libraries Information Offer gaven aan bibliotheekmedewerkers meer te vertrouwen dan de meeste andere mensen die informatie verschaffen. Alleen artsen worden meer vertrouwd. Tachtig procent van de deelnemers zei meer geleerd te hebben over online informatie. Een groot deel van de deelnemers zou de online diensten van hun openbare bibliotheek aanbevelen aan anderen.

Deze bijdrage komt uit IP nr. 10 / 2012. Het gehele nummer kun je hier lezen