Artis Bibliotheek weer open na drie jaar renovatie

Eind vorige maand is de negentiende-eeuwse Artis Bibliotheek in Amsterdam na een renovatie van drie jaar weer geopend voor publiek en wetenschap. 

Zo is de fundering van het pand vernieuwd, die sinds de bouw in 1868 nog nooit was vervangen. ‘We zagen al een tijdje dat het mis ging, omdat het grondwaterpeil daalde en delen van de houten fundering boven water kwamen te staan. Die ging daardoor rotten’, aldus conservator Hans Mulder van het Allard Pierson, dat de erfgoedcollecties van de Universiteit van Amsterdam archiveert, beheert en deelt met publiek en wetenschap, waaronder de Artis-collectie. Daarnaast werd besloten de verlichting en beveiliging aan te pakken; onder meer deuren en kozijnen zijn nu extra brandwerend. Ook is het geheel grondig in de verf gezet.

Zeldzame werken

Het gebouw ziet er met de renovatie weer uit zoals het ooit is opgeleverd, vindt Mulder. De bibliotheek behoorde tot 1939 toe aan het Amsterdamse genootschap Natura Artis Magistra, tegenwoordig beter bekend als Artis. Daarna nam de UvA de meer dan 100.000 objecten tellende collectie uit de zestiende tot twintigste eeuw over. Het gebouw is sinds 2017 weer in handen van Artis, de collectie bleef van het Allard Pierson.

In de bibliotheek bevinden zich oude en zeldzame gedrukte werken, handschriften, aquarellen, tekeningen en prenten die de hele geschiedenis van de natuurlijke historie beslaan. Aquarellen en boeken van Maria Sibylla Merian (1647-1717), bijzondere impressies van een eerste menagerie van Amsterdam (rond 1700) en brieven van Charles Darwin (1809-1882) aan Hugo de Vries (1848-1935) zijn enkele voorbeelden hiervan.

Activiteiten onderzoek en onderwijs

Aan de hand van de Artis-collectie zullen er in de gerenoveerde bibliotheek weer activiteiten plaatsvinden op het gebied van onderzoek, onderwijs en de kennis die daaruit voortkomt. Te beginnen met de Summerschool History of the Book van 29 augustus tot en met 9 september. Voor het raadplegen van de collectie is de Artis Bibliotheek op afspraak te bezoeken. Mail hiervoor naar Hans Mulder of Myriam van der Hoek.

Onlangs was conservator Hans Mulder te gast in het radioprogramma Wie wat Bewaart van AmsterdamFM. Luister het fragment hier terug.