Archief van de Amsterdamse Notarissen voorgedragen voor Unesco-nominatie

Het Archief van de Amsterdamse Notarissen wordt voorgedragen voor een plaats op het Memory of the World-register van Unesco. Dat meldt het Stadsarchief Amsterdam. Deze ware historische goudmijn bevat een immense hoeveelheid onontgonnen gegevens over de Amsterdamse en mondiale geschiedenis van 1578 tot 1915, van grote waarde voor internationaal wetenschappelijk- en familie-onderzoek. 

In het Memory of the World register wordt documentair erfgoed van uitzonderlijke betekenis voor de wereld opgenomen. Eenmaal per twee jaar kunnen nominaties worden ingediend.  In 2017 zal bekend worden of het Notarieel Archief een plaats krijgt in het register.

Het Archief van de Amsterdamse Notarissen omvat alle notariële akten opgemaakt tussen 1578 en 1915. Het bevat gegevens van miljoenen Amsterdammers en buitenlanders van Nederlandse oorsprong. Van de gewone man en van beroemde personen zoals Rembrandt en Peter Stuyvesant. Daarvan is nu slechts 7% op akteniveau toegankelijk. Een groot deel omvat de periode van de Gouden Eeuw. Miljoenen overeenkomsten, verklaringen en testamenten van kooplieden en scheeps­eigenaren vertellen het verhaal van de ontwikkeling van Amsterdam tot wereldhandelsmacht.

Ambassadeurs voor de nominatie zijn Russell Shorto, auteur van het boek ‘Amsterdam, City of Liberty’, prof. José van Dijck, President  van de Koninklijke Nederlandse Academie van Wetenschappen en prof. mr. dr. Leon Verstappen, hoogleraar notarieel recht aan de Rijksuniversiteit Groningen. Steunbetuigingen zijn ook ontvangen van onder meer de nationale archieven van  Noorwegen en Suriname.