Afrika-Studiecentrum Leiden zoekt hoofd afdeling Bibliotheek, Documentatie en Informatie

Bij het Afrika-Studiecentrum Leiden (ASCL) van de Universiteit Leiden is een vacature voor hoofd afdeling Bibliotheek, Documentatie en Informatie (BDI) voor vijf dagen per week.

Dit ga je doen

Als hoofd van de afdeling BDI versterk je de verbondenheid tussen de collectie, het onderzoek en het onderwijs van het ASCL en geef je leiding aan circa tien personen: bibliotheekmedewerkers, wetenschappelijke informatiespecialisten en medewerkers automatisering en website.

  • Je bent verantwoordelijk voor het ontwikkelen, profileren en op de kaart zetten van de collectie, diensten en producten, in samenhang met het onderzoek van het Afrika-Studiecentrum en in overleg met de Universiteitsbibliotheek. 
  • Je stelt beleidsplannen op en bent eindverantwoordelijk voor de uitvoering daarvan.
  • Je bent verantwoordelijk voor personele en financiële middelen van de afdeling inclusief externe fondsenwerving.
  • Je bent verantwoordelijk voor ICT op het terrein van documentaire informatievoorziening en de ASCL-website.
  • Je bent verantwoordelijk voor het initiëren en leiden van projecten en voor het vormgeven van Leidse, nationale en internationale samenwerking op het gebied van collectioneren en documentatie.
  • Je bent, als lid van het ASCL-managementteam, medeverantwoordelijk voor beleid en strategie van de organisatie als geheel.

Hier ga je werken

Het Afrika-Studiecentrum Leiden is een interfacultair onderzoeksinstituut van de Universiteit Leiden en het enige multidisciplinaire academische kennisinstituut in Nederland dat zich volledig wijdt aan de studie van Afrika. Het heeft een gerenommeerde collectie met uniek primair materiaal in de African Library en is vooruitstrevend in open science, acquisitie in en samenwerking met Afrika. Meer informatie over het beleid van de BDI-afdeling vind je hier.

Het ASCL biedt een levendige, interdisciplinaire academische werkomgeving. Het ASCL-onderzoek en de collecties en documentatie vertegenwoordigen een diversiteit aan onderwerpen en landen, en we zijn actief op het gebied van onderwijs in minoren, (onderzoeks-)masters en postdoctorale cursussen.

Dit breng je mee

  • Je hebt een duidelijke visie op de toekomst van collectioneren voor Afrika Studies.
  • Je hebt een opleiding of ruime werkervaring op het terrein van bibliotheek, documentatie en   informatievoorziening.
  • Je hebt minimaal twee jaar ervaring als leidinggevende, werkt planmatig en kunt delegeren.
  • Je hebt een eigen onderzoeks- of onderwijsprofiel op het terrein van collecties en Afrika Studies. 
  • Je bent een netwerker, een bruggenbouwer, communicatief, pro-actief, enthousiast en resultaatgericht.
  • Je hebt een afgeronde universitaire studie op het terrein van de sociale of geesteswetenschappen en bent bij voorkeur gepromoveerd. 
  • Je hebt kennis van en ervaring met digitalisering en ICT-toepassingen in wetenschappelijke informatievoorziening.
  • Je hebt ervaring met beleidsformulering en samenwerkingsprojecten. 
  • Je bent succesvol in het werven van externe fondsen.
  • Je spreekt en schrijft vloeiend in het Nederlands, Engels en bij voorkeur ook Frans. Kennis van Swahili of een andere veel gesproken taal op het Afrikaanse vasteland is een pre.

Dit bieden we je

Een afwisselende uitdagende baan in een inspirerende, informele, wetenschappelijke omgeving. Het dienstverband is in overeenstemming met de Cao Nederlandse Universiteiten. Het salaris bedraagt, afhankelijk van opleiding en werkervaring, minimaal € 5.441 en maximaal € 6.986 bruto per maand bij een fulltime (38 uur) aanstelling (schaal 12). De aanstelling geldt voor één jaar met uitzicht op een vast dienstverband.

De Universiteit Leiden kent goede arbeidsvoorwaarden. Zo is er een eindejaarsuitkering (8,3%), vakantietoeslag (8%), uitstekende mogelijkheden voor persoonlijke ontwikkeling, betaald ouderschapsverlof en de mogelijkheid om via een keuzemodel arbeidsvoorwaarden op maat te kiezen. Alle informatie hierover kun je nalezen op Arbeidsvoorwaarden – Universiteit Leiden.

Diversiteit en inclusie

Het Afrika-Studiecentrum Leiden en de Universiteit Leiden streven ernaar om een inclusieve gemeenschap te zijn die alle studenten en medewerkers in staat stelt om zich gewaardeerd en gerespecteerd te voelen en zich volop te ontplooien. Diversiteit in ervaringen en perspectieven verrijkt ons onderwijs en versterkt ons onderzoek en onze organisatie.

Informatie

Voor meer informatie over de inhoud van deze functie kun je contact opnemen met prof. dr. Marleen Dekker via m.dekker@asc.leidenuniv.nl.

Solliciteren

Ben je geïnteresseerd? Solliciteer dan via ons online sollicitatiesysteem. Gebruik hiervoor de blauwe button op de sollicitatiepagina: Hoofd afdeling Bibliotheek, Documentatie en Informatie (BDI) – Universiteit Leiden. Je motivatiebrief en cv kun je tot en met 5 januari 2025 inzenden. Sollicitaties kunnen worden gericht aan de sollicitatiecommissie. De eerste gesprekken worden gepland in de week van 16 december 2024.
Een pre-employment screening (referenties, diploma’s, VOG) zal onderdeel uitmaken van de selectieprocedure. 
Alleen sollicitaties ingediend via ons online sollicitatiesysteem worden in behandeling genomen.

Acquisitie naar aanleiding van deze vacature wordt niet op prijs gesteld.