Afrekenen per minuut in café Ziferblat

In Londen opende onlangs een filiaal (zie foto) van de Russische keten Ziferblat. Hier betalen gasten alleen voor de tijd dat ze er verblijven, niet voor koffie of thee.

Ziferblat (Russisch voor wijzerplaat) komt uit de koker van de Russische entrepreneur Ivan Mitin, die ontdekte dat zijn kracht ligt in het samenbrengen van mensen. Inmiddels heeft Mitin elf Ziferblat-vestingen, waaronder negen in Rusland en een in Oekraïne. In elk filiaal werkt een team van vaste krachten en vrijwilligers.

Mitin wil in elke vestiging een ‘gemeenschap’ creëren. Iedereen is vrij om er zichzelf te zijn, er te werken, kunst te maken, een boek te lezen, evenementen bij te wonen en kennis te maken met andere mensen, valt op de website van Ziferblat te lezen. Je kunt er eigenlijk alles doen zolang je de ruimte en de andere bezoekers respecteert.

Bij binnenkomst pak je een wekker – om de tijd bij te houden – en vervolgens vlij je neer op een van de vintagemeubels in de huiskamerachtige ruimte. Wie dorst heeft, gaat naar de keuken om koffie of thee te zetten. Ook kun je er je eigen eten bereiden en na afloop bestek en borden zelf afwassen.

Bezoekers van het Londense Ziferblatcafé rekenen 3 pence per minuut af. Voor de prijs van één kop koffie – circa 3 pond – kun je er dus 100 minuten verblijven.

london.ziferblat.net

Deze bijdrage komt uit IP nr. 2 / 2014. Het gehele nummer kun je hier lezen