Door: Edwin Mijnsbergen
Heb je al gehoord van Tarjimly? Dat is een simpele, maar zeer doeltreffende chatbot voor Facebook Messenger, die vluchtelingen over heel de wereld in verbinding brengt met de bewoners van het gebied waarnaar ze zijn gevlucht. De bot stelt de lokale bevolking in staat als gids en tolk te fungeren voor de vluchtelingen in hun nieuwe leefomgeving. De chatbot werd in januari van dit jaar gelanceerd door een paar programmeurs van het Massachusetts Institute of Technology. Binnen 24 uur na de lancering meldden 1000 mensen zich aan als vrijwilliger.
In het artikel dat ik las over deze tool werd de software bestempeld als PeaceTech: technologie die wordt ingezet voor humanitaire doeleinden en – uiteindelijk – voor een vreedzamere wereld. Tarjimly blijkt niet op zichzelf te staan. Er zijn inmiddels vele voorbeelden van PeaceTech. Een aantal daarvan worden verzameld (onder meer op de PeaceTech Wiki) en ondersteund door het Peace Tech Lab, een project van het United States Institute of Peace (USIP). Dit project zet technologie, media en (big) data in om mensen en gemeenschappen te helpen die in een conflict verwikkeld zijn. Zo is er bijvoorbeeld steun voor Irakese jongeren die een peacebuilding tv-programma maken, worden er workshops gegeven in conflictgebieden om lokaal technologie in te zetten om de vrede te herstellen en ontwikkelen ze data-analyse-tools om conflicten te doorgronden.
‘Vredetechnologie’ lijkt aan terrein te winnen. Via Google stuitte ik ook op een document met de titel Voorstel Hague Innovation Hub en als ondertitel Den Haag als dé broedplaats voor bedrijvigheid en innovatie op het snijvlak van ICT, vrede en recht. In dat document worden talloze voorbeelden aangehaald. De Duitse provincie Beieren financiert sinds augustus 2015 acht voltijdinnovators voor het World Food Programme. Het Oxford Internet Institute ging in 2016 van start met een initiatief op het snijvlak van ontwikkelingsvraagstukken en big data. En in Genève heeft in 2015 een hackathon plaatsgevonden in samenwerking met CERN en UNOCHA, ter bevordering van innovatie op het gebied van humanitaire hulp.
We gaan hier zeker nog meer van horen.
Edwin Mijnsbergen is redacteur van IP en freelance informatiespecialist.
Deze bijdrage komt uit IP nr. 8 / 2017. Het gehele nummer kun je hier lezen.