Global Connections: Global Vision

In de rubriek Global Connections besteedt 
Elvira Caneda Cabrera aandacht aan een nieuw project van IFLA: Global Vision.


Door: Elvira Caneda Cabrera



Eerst een korte geschiedenis: IFLA (International Federation of Library Associations & Institutions) is in 1927 in Schotland opgericht, tijdens een conferentie van de British Library Association. De Britten traden op hun beurt in de voetsporen van hun Amerikaanse collega’s, die een jaar eerder de American Library Association in het leven hadden geroepen. De samenwerking met andere instellingen en de organisatie van een internationale conferentie stonden direct boven aan de agenda, met als doel het promoten van de internationale samenwerking in het bibliotheekveld. Anno 2017 is dat doel ongewijzigd gebleven, maar de manier waarop IFLA deze samenwerking wil stimuleren en faciliteren reikt inmiddels verder dan alleen een jaarlijks congres.

Bruggen bouwen

Tijdens de laatste IFLA-conferentie in augustus 2016 in Columbus (VS) werd op initiatief van algemeen secretaris Gerald Leitner het programma Global Vision gepresenteerd. Dit programma heeft als voornaamste doel het wereldwijd zoeken naar best practices om zo een gezamenlijke visie op de toekomst van de bibliotheek vorm te geven. ‘The challenges facing the library field from ever-increasing globalisation can only be met and overcome by an inclusive, global response from a united library field,’ aldus Leitner.

‘Kennis en ervaringen delen met elkaar om gezamenlijk antwoord te geven op nieuwe vragen en uitdagingen. Dat is Global Vision,’ zegt Erik Boekesteijn, die vanuit de Koninklijke Bibliotheek nauw betrokken is bij dit project in wording. ‘Er is een enorme gedeelde drang en een gevoel van noodzaak om samen vooruit te denken. Echt een uniek momentum in de geschiedenis van bibliotheken.’

De eerste bijeenkomst vond in december 2016 in Nederland plaats. Toen heeft Boekesteijn samen met collega-innovator Jasper Visser in Museum Meermanno een tweedaagse workshop georganiseerd voor bestuursleden van IFLA. Storytelling in de vorm van praktijkvoorbeelden speelde een grote rol. De workshop was de opmaat voor een grote bijeenkomst in Athene op 4 april jl., waarvan de twitteraars kennis konden nemen via #IflaGlobalVision.

Praktijk

Mooie woorden, maar wat betekent Global Vision nu in de praktijk? De website globalvision.ifla.org werpt daar een licht op. Het project faciliteert de communicatie tussen bibliotheken online via een mailinglist en social media-kanalen. Maar je kunt ook aangeven dat je een lokale bijeenkomst wilt faciliteren of zelf organiseren. IFLA biedt richtlijnen voor zo’n bijeenkomst en een ‘communicatiepakket’. Het prikkelendst is dat de website ook interactieve elementen aan wil gaan bieden, zoals ‘real time voting’, zodat álle input die tijdens bijeenkomsten online en offline verzameld wordt, op de goede plek terechtkomt, en dat is uiteindelijk in het Global Vision Report dat begin 2018 verschijnt. In juni stonden al twee bijeenkomsten op het programma: een in Madrid (6-7 juni) en een in Buenos Aires (8-9 juni).

Een interessant initiatief. We kennen allemaal de voorbeelden van een roadmap die in een ivoren toren wordt gemaakt en waar je op de werkvloer vervolgens weinig mee kunt doen. Maar door dit proces bottom-up en wereldwijd te laten plaatsvinden ontstaat hopelijk een breed gedragen visie die door de verhalen en voorbeelden uitnodigt om toegepast te worden in de dagelijkse praktijk.

Met dank aan: Gerald Leitner, Erik Boekesteijn en Despina Gerasimidou

Elvira Caneda Cabrera is dienstcoördinator e-books bij de Koninklijke Bibliotheek.

Deze bijdrage komt uit IP nr. 5 / 2017. Het gehele nummer kun je hier lezen.