Door: Marja Kingma
De vraag uit de titel krijg ik regelmatig voorgelegd door Nederlanders en Vlamingen die de British Library bezoeken. En of ze die verzameling uitgaven kunnen inkijken. Helaas is het antwoord altijd: ‘Nee, dat is niet mogelijk, want al onze collecties staan verspreid door onze magazijnen’. Een opstelling in de British Library naar taal of land is logistiek gezien ondoenlijk.
Ik begrijp heel goed dat gebruikers verwachten dat er ergens een collectie Nederlandse werken staat, want de term wekt die indruk. Bovendien zijn er bibliotheken die wel zo’n collectie op één plek hebben staan, zoals de Elzevier Library van University College London.
Toch is er genoeg te zien in ons gebouw. Van de zestien collectiestukken en kunstwerken in onze publieke ruimtes zijn er tien uit het Verenigd Koninkrijk, vijf uit de rest van de wereld en twee uit Nederland. Net voor de ingang naar de Maps-leeszaal staat De Klencke Atlas uit 1660. 350 jaar lang is dit het grootste boek in het Verenigd Koninkrijk geweest, tot de publicatie van de Earth Platinum-atlas door Millenium House in 2012. De Klencke Atlas meet 1,80 bij 1,20 meter (gesloten) en bestaat uit 41 wandkaarten, waarvan sommige uniek. Sinds kort is de digitale versie te bewonderen op het web.
Pal naast de ingang van ons Learning Centre, Lower Ground Floor, is Anne Frank vereerd met een bronzen beeldje. The Triumph of the Spirit, van beeldhouwster Doreen Kern, werd in 2012 aangeboden aan de bibliotheek door het echtpaar Sherrington, ter gelegenheid van het 70ste geboortejaar van Anne.
Meer Nederlands en Vlaams materiaal is te bewonderen in onze Treasures Gallery, waar zo’n tweehonderd boeken, kaarten, partituren, handschriften en prenten te zien zijn. Het overgrote deel daarvan is Engels, maar in de kaartenvitrine zijn twee van de negen kaarten van Nederlandse makelij, namelijk een 16e-eeuwse kaart van Amsterdam en een aquarel uit 1748. Andere Nederlandse schatten zijn een 16e-eeuws handschrift, een Armeense Bijbel uit 1666 en een 17e-eeuwse zilveren boekband.
Ook digitaal zijn de Lage Landen goed vertegenwoordigd. Van de 35 Virtual Books in de Online Gallery zijn er drie uit Nederland en Vlaanderen; Dutch Baroque Gardens, First Atlas of Europe en Flemish Masters in Miniature. Al met al toch geen gekke score voor de Lage Landen.
Marja Kingma is curator Germanic Studies bij de British Library.
Deze bijdrage komt uit IP nr. 5 / 2017. Het gehele nummer kun je hier lezen.