Beheer je bestanden slim door ze met TagSpaces te voorzien van gekleurde tags.
Door: Leen Liefsoens
We zijn gewend aan het gebruik van mappen voor het organiseren van digitale bestanden. Maar een mappenstructuur is eendimensionaal: je moet kiezen: plaats je bijvoorbeeld alle handleidingen in een mapje handleidingen of iedere handleiding bij het onderwerp waarover de handleiding gaat? Wanneer je gebruikmaakt van tags (labels), kun je zowel het onderwerp als de handleiding als trefwoorden aan een bestand koppelen. Het bestand is dan op beide trefwoorden terug te vinden. Met TagSpaces kun je eenvoudig gekleurde tags toekennen aan je bestanden. Hiermee combineer je de kracht van tags met de visuele onderscheidingskracht van kleur.
Wanneer je TagSpaces voor de eerste keer gebruikt, moet je één of meer bestandslocaties (directory’s) opgeven, waarna je je bestanden te zien krijgt. Vervolgens kun je eenvoudig je bestanden beheren door deze te taggen met trefwoorden. Je kunt via de tagbibliotheek de kleuren van de tags bepalen. Maar TagSpaces geeft specifieke tags ook zelf al automatisch een kleur mee. Als je een datum-gerelateerde tag als ‘vandaag’ of ‘morgen’ toekent, krijgt die automatisch de kleur blauw. Prioriteiten-gerelateerde tags als ‘hoog’, ‘medium’ of ‘laag’ kleuren automatisch rood, oranje of lichtgroen. Getagde bestanden zijn makkelijk te filteren: klik op een tag en selecteer ‘Bestanden met deze tag tonen’.
TagSpaces geeft je een bestandspreview en je kunt bestanden verplaatsen, verwijderen en bewerken. Daarnaast kun je in TagSpaces notities maken en bewerken, webpagina’s opslaan en beheren, en je mappen visualiseren in de vorm van een mindmap. Hierdoor is TagSpaces ideaal voor onderzoekers die hun onderzoeksmateriaal op een overzichtelijke en slimme manier willen verzamelen en beheren. TagSpaces wordt dan ook bestempeld als de ‘Evernote voor je besturingssysteem’.
TagSpaces is als open source software beschikbaar voor alle besturingssystemen, in verschillende talen waaronder Nederlands. Ook zijn er web clippers voor Chrome en Firefox. Je kunt TagSpaces ook uitvoeren in een portable modus, waardoor het is te gebruiken op een pc waarop geen software mag worden geïnstalleerd. Praktisch als je TagSpaces bijvoorbeeld wilt gebruiken voor de gemeenschappelijke opslagschijf op je werk.
Leen Liefsoens is redacteur van IP en senior informatiespecialist bij de bibliotheek van de Haagse Hogeschool.
Deze bijdrage komt uit IP nr. 2 / 2017. Het gehele nummer kun je hier lezen.