Startup Quiver: 007-technieken in documentbeheer

Documenten die zichzelf vernietigen of die weten wanneer je een foto van ze maakt… Is dit de nieuwe James Bond of een sciencefictionfilm? Niet als het aan de Nederlandse startup Quiver ligt. Dan zijn dit soort trucs voor informatiebeveiliging de gewoonste zaak van de wereld.*

Door: Eric Kokke

Quiver hoort thuis op de steeds groeiende lijst van succesvolle Nederlandse startups. Bij hun eerste investeringsronde wisten de drie oprichters, Django Lor (28), Yanick Finsy (27) en Eric Schreiber (43), tamelijk eenvoudig 12 miljoen dollar op te halen. Dat was voor hen reden om de stap richting Silicon Valley te wagen en van daaruit de wereld van het documentbeheer te gaan veroveren.

Beveiliging essentieel

Quiver speelt in op de toenemende vraag naar informatiebeveiliging binnen organisaties. Problemen rondom internetbankieren, DigiD en iDEAL, het ‘beschikbaar stellen’ van personeelsbestanden, verloren USB-sticks en gehackte speel- films maken de kwetsbaarheid van onze moderne informatiemaatschappij pijnlijk duidelijk. Daar komt nog eens bij dat de bedrijfsvoering van organisaties steeds vaker afhankelijk is van de informatievoorziening en dat de complexiteit hiervan toeneemt. Bovendien zijn de gevolgen van een cyberaanval niet alleen technisch of financieel van aard, ze bedreigen ook de continuïteit en de reputatie van organisaties.

Het beveiligen van informatie is, kortom, essentieel geworden.

Schil om bestand

Tot voor kort richten organisaties zich met hun beveiliging op de grenzen van de organiDocumenten die zichzelf vernietigen of die weten wanneer je een foto van ze maakt… Is dit de nieuwe James Bond of een sciencefictionfilm? Niet als het aan de Nederlandse startup Quiver ligt. Dan zijn dit soort trucs voor informatiebeveiliging de gewoonste zaak van de wereld.* satie. ICT-systemen werden beschermd tegen aanvallen van buitenaf. Maar door de toename van mobiele devices als telefoon en laptop voldoet het beschermen van netwerken, systemen en zelfs apparaten niet meer.

Quiver brengt de beveiliging terug tot het niveau van het document of informatieobject. Zij doet dat met encryptie die als een schil om een bestand wordt gelegd.

Als eigenaar van een bestand stel je zelf de mate en de wijze van de beveiliging in. Daarvoor zijn er verschillende opties. Je kunt het document voorzien van een tijdslimiet (‘dit document vernietigt zichzelf na 3-2-1 seconde…’) of een geo-locatiebeperking (‘buiten de muren van het kantoor is het document niet te openen’).

Verdere beveiliging

Ook kan de eigenaar zijn document volgen. Hij kan nagaan wie het document heeft ingezien en tevens of het document is gekopieerd of gemuteerd.

Er is zelfs gedacht aan ‘alternatieve’ manieren om een document te kopiëren. Zo kan de eigenaar achterhalen of en zo ja, wie een screenshot van een bepaald document heeft gemaakt. In elk document zitten bepaalde pixels die uitsluitsel geven over wie de foto heeft gemaakt – en eventueel informatie heeft gelekt.

Het nadenken vanuit de klant trekken de oprichters van Quiver ook door naar het gebruiksgemak. De handeling om ‘de schil’ aan te brengen om het betreffende document (in alle gangbare bestandsformaten) is eenvoudig en werkt op vrijwel alle devices.

Verdienmodel

Net als de applicatie zelf is ook het verdienmodel simpel. Organisaties die Quiver willen inzetten, kopen licenties per gebruiker (of een corporate licentie). Alleen al daarom zal Quiver blijven investeren in het gebruiksgemak van de applicatie, want hoe meer gebruikers, des te hoger de opbrengst. Quiver lijkt in eerste instantie geschikt voor grotere organisaties met flinke documentenstromen, waarbij privacy een rol speelt. Het is dan ook weinig verrassend dat ING, Rabobank en ABN Amro nu (betaald) aan het proefdraaien zijn. De ontwikkelaars van Quiver zijn ook bezig met een versie voor het midden- en kleinbedrijf.

*Bronnen: quotenet.nl en www.nrc.nl


Quiver

Wat doet het?

Beveiligt documenten met encryptie.

3 oprichters, 16 medewerkers

12.000.000

opbrengst van de 1e investeringsronde.

Silicon Valley

de oprichters hebben zich inmiddels in de VS gevestigd om daarvandaan de markt te veroveren.

2014

nog geen jaar actief.

Voordelen

  • per document, per persoon en per locatie in te schakelen beveiliging,
  • werkt op alle devices.

Nadelen

  • nu nog een beperkt aantal klanten.

 

Eric Kokke is marketingmanager van GO opleidingen.

Deze bijdrage komt uit IP nr. 3 / 2015. Het gehele nummer kun je hier lezen