Lifehacking: kies je eigen land-specifieke versie van Google

Tijdens de VOGIN-IP-lezing op 26 maart jl. refereerde de Amerikaanse zoekexpert Greg Notess in zijn workshop aan een handige tool: Hola. Met deze VPN-proxy-dienst kun je met één druk op de knop doen alsof je uit de Verenigde Staten komt. Of uit Groot-Brittannië. Wat jij maar wilt.

Door: Leen Liefsoens

Een VPN-proxy-dienst gebruik je om je internetverkeer te versleutelen en te anonimiseren. Doordat deze dienst je IP-adres verandert, kan je hiermee je geografische locatie verbergen of ogenschijnlijk veranderen. De Amerikaanse zoekexpert Greg Notess haalde in zijn workshop tijdens de VOGIN-IP-lezing Hola aan als tool om buiten de VS google.com te bereiken in plaats van doorgestuurd te worden naar de versie van Google van het land waarin je je bevindt. Zoekresultaten (en de volgorde waarin ze worden gerangschikt) zijn namelijk locatiegebonden, aangepast aan specifieke landgebonden gebruikersbehoeften en de censuur-eisen van de plaatselijke overheden. Google maakt het zijn gebruikers buiten de VS namelijk alsmaar moeilijker om google.com te benaderen.*

Hola is als app beschikbaar voor Androiden iOS-apparaten. Na het installeren en openen van de app kun je onderaan kiezen voor ‘Web’ of ‘Apps’. Met de optie Web kun je surfen met de interne browser van Hola. Rechtsboven zie je de Amerikaanse vlag. Door op de vlag te klikken kun je kiezen voor ‘terug naar Nederland’ of voor een ander land. Via de optie Apps kun je de diensten van Hola ook inzetten bij apps als Facebook, Netflix en Spotify.

Voor browsers is Hola als plugin verkrijgbaar. Maar voor deze plugin wordt recent gewaarschuwd. Ook Notess gaf aan alert te zijn op onverwachte kosten, advertenties en bandbreedteproblemen. Op internet spreken ze zelfs over malware. Media Hint wordt als alternatief aangedragen. Deze tool heb ik zelf nog niet uitgeprobeerd. Tot nu toe heb ik op mijn Androidtablet geen problemen ondervonden met Hola. Op mijn computer maak ik gebruik van de Firefox addon FoxyProxy. Lang niet zo eenvoudig in gebruik als Hola, want je moet zelf op zoek naar proxyinstellingen op internet (zoek op ‘free public proxies’), maar bij deze tool zijn er nog geen alarmbellen afgegaan.

Voor het benaderen van google.com buiten de VS geeft Google zelf als resterende oplossing aan om te surfen naar google.com/ncr. De letters ‘ncr’ staan voor ‘No Country Redirection’.

*‘How Google Made it A Little Harder to Reach Google.com From Outside The US’, SearchEngineland, 4 maart 2015. Snipr.com/ncr15

Leen Liefsoens is redacteur van IP en senior informatiespecialist bij de bibliotheek van de Haagse Hogeschool.

Deze bijdrage komt uit IP nr. 4 / 2015. Het gehele nummer kun je hier lezen