Modemuze, het online platform voor mode- en kostuumcollecties, is op 22 april officieel gelanceerd. Zeven musea werken nauw samen als Modemuze: het Amsterdam Museum, het Centraal Museum, het Fries Museum, Museum Rotterdam, Paleis Het Loo, het Rijksmuseum en het Gemeentemuseum Den Haag.
Het online platform Modemuze is een vervolg op de reeds lang bestaande samenwerking tussen de betrokken musea. Conservatoren van deze musea vormden de afgelopen jaren een actief netwerk gericht op het delen van kennis en praktische afstemming van het verzamel- en presentatiebeleid van hun mode- en kostuumcollecties.
‘Modemuze is opgezet als groeidiamant,’ vertelt projectleider Mila Ernst. ‘Dat betekent dat we in november 2014 klein zijn begonnen met alleen een blog en een agenda. De afgelopen periode zijn de eerste collecties toegevoegd en doorzoekbaar gemaakt, onlangs werden de laatste interactieve functionaliteiten toegevoegd waarmee bezoekers een account kunnen aanmaken, hun favorieten kunnen opslaan, trefwoorden kunnen toevoegen en aanvullingen kunnen doen.’
‘Verder heeft Modemuze nu een themapagina waarmee uit selecties van de online collecties en informatie elders op het web thema’s kunnen worden samengesteld,’ aldus Ernst. ‘Al met al dus een goed moment om de site ook officieel te lanceren.’
Nederland bezit talrijke grote en kleinere museale mode- en kostuumcollecties, die structureel op de belangstelling van een breed en groeiend publiek kunnen rekenen. Deze collecties zijn vanwege de kwetsbaarheid van de objecten niet permanent voor het publiek zichtbaar. De tienduizenden kleren en accessoires vertegenwoordigen samen bijna vier eeuwen mode- en kostuumgeschiedenis, beginnend bij de 17de eeuw en eindigend bij vandaag.
Modemuze verbindt en presenteert deze collectie als een bron van inspiratie voor een breed publiek van modeprofessionals, geïnteresseerden en fashionistas. De online collectie zal de komende maanden groeien, ook nieuwe partners zijn welkom om aan te sluiten. Gebruikers kunnen in de toekomst niet alleen de collecties doorzoeken, maar ook reageren en zelf verhalen en beelden toevoegen.
(beeld: Kalfsleren handschoenen uit het Rijksmuseum Amsterdam)