Door: Edwin Mijnsbergen
Ken je dat gevoel, dat men soms te ver doorslaat in het (her-)gebruik van begrippen om nieuwe ontwikkelingen in het digitale tijdperk maar zo adequaat mogelijk te omschrijven? Ik heb dat gevoel zelf steeds vaker – en ik moet bekennen dat het mijn belangstelling voor genoemde ontwikkelingen geen goed doet.
Neem nu de tien ‘strategische technologietrends voor 2016’ die bureau Gartner begin oktober presenteerde tijdens een eigen jaarcongres in Orlando. Zulke lijstjes bekijk ik gewoontegetrouw altijd even om te checken of ik nog een beetje bij ben. De aanduidingen van de trends kunnen meestal niet zonder een verklarende alinea (dit jaar onder meer ‘The Device Mesh’ en ‘Adaptive Security Architecture’), maar als je die dan ook even leest kun je in veel gevallen constateren dat je de trend wel herkent. Je hebt er wel eens iets over gelezen, bijvoorbeeld.
Toch kom je er niet altijd uit. Deze keer stokte ik bij punt vier, het begrip ‘Information of everything’. Ik snapte wel dat het hier ging om een verwijzing naar het bekendere ‘the Internet of everything’, c.q. ‘The internet of things’ (Internet der dingen); het internet dat ook alle objecten en entiteiten die niet door mensen worden bediend met elkaar verbindt en dus ook alle data die door die objecten worden gegenereerd. Maar is het verwerken en het koppelen van juist die data dan ook weer een technologietrend? Blijkbaar wel.
‘Everything in the digital mesh produces, uses and transmits information. This information goes beyond textual, audio and video information to include sensory and contextual information. Information of everything addresses this infl ux with strategies and technologies to link data from all these different data sources. Information has always existed everywhere but has often been isolated, incomplete, unavailable or unintelligible. Advances in semantic tools such as graph databases as well as other emerging data classification and information analysis techniques will bring meaning to the often chaotic deluge of information.’
Ik herken de trend nog uit de begintijd van het web. Toen ging het ook continu over het koppelen en verwerken van informatie wereldwijd. Dat is hier niet anders. De informatie komt nu alleen uit andere bronnen, en de technologie is geavanceerder. Ik weiger dat een trend te noemen. En over ‘De informatie van alles’ pieker ik al helemaal niet.
Edwin Mijnsbergen is redacteur van IP en freelance informatiespecialist.
Deze bijdrage komt uit IP nr. 8 / 2015. Het gehele nummer kun je hier lezen.