Australië heeft wereldprimeur met verbod op sociale media voor kinderen tot 16 jaar

In Australië is een verbod op sociale media voor kinderen en jongeren tot 16 jaar een feit. De Senaat heeft het wetsvoorstel op de laatste dag van het parlementaire jaar goedgekeurd. Daarmee is Australië het eerste land ter wereld waar de overheid leeftijdsbeperkingen voor sociale media oplegt.

Concreet betekent het dat platforms zoals Facebook, Instagram, TikTok, X en Snapchat de leeftijdsgrens moeten invoeren en controleren. Doen ze dat niet, dan kunnen ze boetes krijgen tot omgerekend zo’n 31 miljoen euro. De maatregel geldt niet voor chatapps als WhatsApp.

Australië heeft hiermee de strengste socialemediawet ter wereld. ‘We hebben geluisterd naar de wanhoopskreten van ouders met kinderen die lijden onder sociale media’, citeert NOS.nl Labor-senator en voorvechter van de wet Jenny McAllister.

Zelfs als een kind jonger dan 16 jaar al een account en toestemming van ouders heeft, moet het account worden verwijderd. Maar ouders of kinderen die de wet omzeilen, worden niet gestraft. De bedrijven moeten zorgen voor naleving van de wet. Ze krijgen een jaar om zich voor te bereiden.

Te veel risico’s

In Australië gebruikt bijna elke tiener sociale media. Gemiddeld hebben ze accounts bij vier platforms en ze horen bij de actiefste gebruikers ter wereld. Volgens premier Anthony Albanese kleven er te veel risico’s aan. ‘Te vaak zijn sociale media helemaal niet sociaal. Dat weten we. In werkelijkheid schaadt het onze kinderen.’

Volgens een recente peiling van onderzoeksbureau YouGov is 77 procent van de Australische bevolking het eens met een verbod. Kritiek is er ook, van de platforms zelf, maar ook van politici en deskundigen. Zij wijzen op de juist positieve invloed die sociale media op kinderen kunnen hebben.