Sociaal en Cultureel Planbureau zoekt clustercoördinator Informatievoorziening & ICT 

Tijd voor een nieuwe uitdaging?

Wil jij als coördinator van het cluster Informatievoorziening & ICT een cruciale rol spelen in het adviseren, initiëren en sturen van processen binnen een toonaangevende kennisinstelling? Bij het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP) draag je actief bij aan goed functionerende informatievoorziening en informatiehuishouding die de missie van het SCP ondersteunen. Lees verder als jij je aangesproken voelt!

Over het Sociaal en Cultureel Planbureau

Het SCP volgt, verklaart en verkent hoe het gaat met de inwoners van Nederland op sociaal en cultureel gebied. We monitoren onder andere de leefsituatie en kwaliteit van leven, evalueren overheidsbeleid en voeren verkenningen uit voor toekomstig beleid. Het SCP is een onafhankelijke, professionele kennisinstelling die beleidsrelevant wetenschappelijk onderzoek uitvoert en formeel onder het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport valt. Bij het SCP werken circa 120 medewerkers (ongeveer 100 fte), verdeeld over een tweekoppige directie, 7 programmateams en 3 afdelingen. Het managementteam (MT) bestaat uit de directie, programmaleiders en afdelingshoofden.

Diversiteit en organisatiecultuur

Het werk van het SCP richt zich op de hele samenleving. Om dit effectief te doen, streven we naar diversiteit in kwaliteiten, perspectieven en achtergronden in onze teams. We werken ook actief aan een organisatiecultuur waarin iedereen zich welkom voelt en zichzelf kan zijn.

De veranderopgave

Het SCP is volop in ontwikkeling. In lijn met de aanbevelingen van de visitatiecommissie in 2021 hebben we versterkt ingezet op communicatie en public affairs. We werken intensiever aan het blootleggen van maatschappelijke ‘onderstromen’, delen kennis doorlopend met stakeholders en spelen proactief in op de actualiteit. Vraagstukken als de coronapandemie, klimaat, duurzaamheid en woningtekorten krijgen steeds meer aandacht. Samen met andere planbureaus werken we aan instrumenten om de brede welvaartseffecten van maatschappelijke ontwikkelingen en beleidsopties in kaart te brengen. Deze beweging wordt doorgezet in het nieuwe Meer Jaren Plan (2025-2030).

Afdeling Bedrijfsvoering

De afdeling Bedrijfsvoering (BV) levert kwalitatief hoogwaardige expertise en diensten zodat iedereen bij het SCP zijn werk goed kan doen. BV is een van de drie stafafdelingen van het SCP en is verantwoordelijk voor een efficiënte en effectieve interne organisatie. Vanuit een adviserende, controlerende, ondersteunende en kader stellende functie draagt de afdeling bij aan het behalen van de doelen van het SCP en het Meer Jaren Plan.

Cluster Informatievoorziening & ICT

Het cluster Informatievoorziening & ICT coördineert, ontwikkelt en optimaliseert de informatiehuishouding, informatievoorziening en ICT-dienstverlening binnen het SCP. Recent is de visie en strategie voor informatiehuishouding en informatievoorziening voor de periode 2024-2028 geformuleerd. Deze visie speelt in op de voortdurende veranderingen in de maatschappij op het gebied van informatie en digitalisering. Het SCP zorgt ervoor dat we over de actuele informatie, systemen en kennis beschikken om slimmer en makkelijker samen te werken, zowel binnen als buiten de organisatie. Daarbij kiezen we voor intuïtief gebruiksgemak en duurzaamheid als basisprincipe. Iedereen bij het SCP neemt hierin verantwoordelijkheid en legt transparant verantwoording af aan politiek, wetenschap en samenleving.

Belangrijke thema’s in deze visie zijn: Organisatie, Grenzeloos Samenwerken, Beheersbaarheid, Verantwoording, Digitale Duurzaamheid, Kennis en Data.

Hoofdtaken van het cluster

  • Zorgdragen voor een meerjarige informatievisie en -strategie en deze vertalen in een actieplan.
  • Adviseren van management en medewerkers bij de uitvoering van beveiligingsbeleid en beheersmaatregelen.
  • Waarborgen van informatiebeveiliging en beheer binnen wettelijke kaders zoals AVG, Archiefwet, Woo, BIO, NIS en VIR-BI.
  • Regie voeren op ICT binnen de organisatie.
  • Uitvoeren van procesmanagement en kwaliteitsbeheer op het gebied van informatievoorziening en -huishouding om uniforme uitvoering van processen te waarborgen, inclusief advies en ondersteuning bij innovatie, verbetering, stroomlijning en harmonisatie van processen.
  • Beheer van de bibliotheek en het archief.

Doel van de functie

Als clustercoördinator ben je verantwoordelijk voor het vertalen van de meerjarenvisie op het gebied van informatievoorziening en informatiehuishouding naar een duurzaam ICT-, informatiebeheer- en informatiebeveilingsplan. Je adviseert de directie en het MT over de belangrijke ontwikkelingen op deze gebieden inclusief de relevante wet- en regelgeving. Je schakelt daarbij ook met relevante partijen zoals de functionaris gegevensbescherming, de CIO office, de directie Wetgeving en Juridische Zaken en de chief data officer van VWS, en je neemt deel aan (inter)departementale overleggen die door deze functionarissen worden georganiseerd. Daarnaast stel je de IV-begroting op en bewaak je de materiële uitgaven. Je hebt de programma- en projectleiding voor alle projecten met een IV-ICT-component, waaronder het programma Open op Orde, en stuurt functioneel drie medewerkers aan. Vanuit je rol als privacyofficer voer je taken uit en adviseer je over in het kader van de AVG. Verder ben je verantwoordelijk voor enkele Bedrijfsvoeringsbrede taken of incidentele dossiers en draag je samen met andere coördinatoren bij aan het opstellen en bewaken van de planning-en-controlcyclus van de bedrijfsvoering.

Functie-eisen

  • Wo-werk- en -denkniveau.
  • Minimaal drie jaar relevante werkervaring op het terrein van Informatiehuishouding, IV en ICT.
  • Voldoende kennis van en ervaring met het toepassen van relevante wet- en regelgeving in relatie tot IV en IHH, zoals de AVG, Woo, Archiefwet en VIR-BI en wettelijke kaders, zoals BIO en NIS.
  • Ervaring met projectmanagement.
  • Ervaring met strategisch adviseren (zowel mondeling als schriftelijk).
  • Ervaring met het functioneel aansturen van personeel.
  • Competenties: organisatiesensitiviteit, omgevingsbewustzijn, oordeelsvorming, overtuigingskracht, motiveren, netwerken, plannen en organiseren (inclusief voortgangsbewaking), resultaatgerichtheid, analyseren, initiatief nemen.

Het aanbod

  • Een dynamische functie binnen een kennisinstelling met maatschappelijke relevantie.
  • Veel ruimte voor eigen initiatief en de mogelijkheid om bij te dragen aan de strategische koers van het SCP.
  • Een inclusieve werkomgeving met aandacht voor persoonlijke ontwikkeling.
  • Flexibele werktijden en thuiswerkmogelijkheden.
  • Een salaris van min. € 5.212,93 en max. € 7.477 bruto per maand excl. vakantiegeld.
  • Een IKB-budget van 16,50% inclusief een vakantietoeslag van 8%.
  • Voor meer informatie over de arbeidsvoorwaarden, zie www.caorijk.nl.

Wil je een sleutelrol spelen in de digitale transformatie van het SCP en bijdragen aan een toekomstbestendige organisatie? Solliciteer dan nu en werk samen met ons aan het vormgeven van de maatschappelijke en culturele kennis van Nederland!

De procedure

Het SCP wordt voor deze functie ondersteund door executive-searchbureau Colourful People. Voor meer informatie neem je contact op met Henna Seedorf, partner, via 06-24 27 43 68. Je kunt solliciteren door je motivatiebrief en cv uiterlijk 26 oktober 2024 te sturen via het sollicitatieformulier op de website van Colourful People.

De pre-selectiegesprekken vinden plaats in de week van 4 tot 11 november 2024 en de eerste en tweede ronde selectiegesprekken zullen op locatie bij het SCP in Den Haag worden gevoerd in de week van 20 tot 25 november 2024.

Acquisitie wordt niet op prijs gesteld.