Meertens Instituut brengt podcast uit over complotverhalen

Het Meertens Instituut heeft de nieuwste aflevering van de podcast ‘Dat smaakt naar Meertens’ gewijd aan complotverhalen. Podcastmakers Michiel van de Weerthof en Lot Broos nemen de luisteraar mee op een zoektocht naar de oorsprong en ontwikkeling van deze complotverhalen.

Volksverhalenexpert Theo Meder, senior onderzoeker bij het Meertens Instituut, biedt luisteraars inzicht in hoe complottheorieën zich verhouden tot traditionele volksverhalen zoals broodjeaapverhalen en sagen. Waarom zijn complotverhalen zo hardnekkig en wat maakt ze aantrekkelijk voor een breed publiek? Meder legt uit hoe deze verhalen door de eeuwen heen steeds weer opduiken, van de heksenvervolgingen tot de huidige coronasceptici.

Samenleving

De makers vertellen ook hoe complotverhalen in de samenleving leven. Ze spreken met verschillende mensen over hun ervaringen en opvattingen over complotten en onderzoeken welke rol sociale media spelen in de verspreiding van deze moderne volksverhalen.

De podcast ‘Dat smaakt naar Meertens’ is te beluisteren via Apple, Spotify of een andere podcastapp. De eerste aflevering over taalverloedering is hier terug te luisteren.