Universiteit Leiden start bacheloropleiding Cybersecurity & Cybercrime

De faculteit Governance and Global Affairs van de Universiteit Leiden biedt vanaf september volgend jaar de bacheloropleiding Cybersecurity & Cybercrime op de campus in Den Haag. Het multidisciplinaire programma moet studenten opleiden tot veelzijdige cyberexperts.

Het programma combineert vier disciplines: bestuurskunde, informatica, criminologie en rechten. Naast traditionele colleges zet de opleiding innovatieve onderwijsmethoden in zoals simulaties, serious games, moot courts en hackathons.

Grote vraag naar specialisten

Professor Bibi van den Berg, leerstoel Cybersecurity Governance aan de Universiteit Leiden, leidt de ontwikkeling van dit programma. Zij benadrukt de focus op urgente cyberproblemen zoals ransomware en responsible disclosure. ‘De komende jaren zijn er veel cybersecurity- en cybercrimespecialisten nodig om Nederland veilig te maken en te houden. Er is veel vraag vanuit de markt naar die specialisten en dit programma biedt studenten diepgaande kennis en vaardigheden om bij te dragen aan die missie.’

De bacheloropleiding Cybersecurity & Cybercrime duurt drie jaar. Het programma wordt voornamelijk in het Nederlands gegeven, met een aantal cursussen in het Engels. Om de expertise op het gebied van cybersecurity verder te versterken, is de Universiteit Leiden ook op zoek naar drie universitair docenten met specialisaties in cybersecurity en governance.