EBSCO verwacht 3 tot 6 procent stijging uitgeversprijzen wetenschappelijke tijdschriften

De verwachte effectieve stijging van de uitgeversprijzen voor 2025 is 4 tot 5 procent voor digitale tijdschriften, 3,5 tot 4,5 procent voor digitale uitgeverspakketten en 5 à 6 procent voor printtijdschriften. Dat becijfert EBSCO Information Services in de nieuwste editie van het Serials Price Projection Report.

Het rapport biedt bibliotheken en uitgevers die zich voorbereiden op het komende abonnementsjaar inzichten in het financiële landschap. EBSCO creëert het Serials Price Projection Report jaarlijks op basis van uitgebreide informatie van uitgevers en op analyses van historische prijsinformatie. In de rapportage staan ook marktdynamieken en wordt beschreven welke elementen de wetenschappelijke-informatiebranche beïnvloeden. Dat zijn bijvoorbeeld economische factoren en trends zoals inflatie- en valutaeffecten, open access en investeringen in kunstmatige intelligentie.

EBSCO baseert zich met de percentages van de uitgeversprijzen van wetenschappelijke tijdschriften op historische trends en huidige schattingen. Toch is voorzichtigheid bij het gebruik ervan geboden, laat de organisatie weten. Het Serials Price Projection Report is hier te lezen.