Programma’s met kunstmatige intelligentie zoals ChatGPT (generatieve AI) zijn populair. Vorig jaar maakte 23 procent van de bevolking van 12 jaar en ouder teksten, video’s of afbeeldingen met behulp van AI. De groep 18- tot 25-jarigen deed dat het vaakst, zo blijkt uit cijfers van het CBS.
Naast jongvolwassenen maakten ook 25- tot 35-jarigen (41 procent) relatief veel gebruik van ChatGPT of een vergelijkbaar programma. De groep 75-plussers deed dit het minst (1 procent). Mannen maakten iets vaker gebruik van kunstmatige intelligentie dan vrouwen: 27 procent tegen 20 procent.
Hbo’ers en wo’ers gebruiken vaakst ChatGPT
Van de mensen met een afgeronde hbo- of wo-opleiding gebruikte 34 procent in 2023 ChatGPT of een vergelijkbaar programma, van degenen met een havo-, vwo- of mbo-diploma was dat 19 procent, en van mensen met basisonderwijs of een vmbo-diploma 16 procent.
De groep 18- tot 25-jarigen met een afgeronde hbo- of wo-opleiding maakte met ruim 60 procent het meest gebruik van ChatGPT of vergelijkbaar.
Gebruik AI in hoger onderwijs
De Landelijke Studentenvakbond (LSVb) pleitte recent nog voor landelijke richtlijnen voor de inzet van kunstmatige intelligentie bij toetsen en ingeleverde teksten in het hoger onderwijs. Onderwijsinstellingen hanteren daarvoor nu nog hun eigen regels, en fraude is lastig op te sporen.