Technologie neemt in de maatschappij een steeds belangrijkere plek in, zo ook in de gezondheidszorg. Als eerste geneeskundeopleiding in Nederland heeft het LUMC/Universiteit Leiden nu een vak AI & Technologie als vast deel van het curriculum.
Bij technologie valt te denken aan software (zoals AI) en hardware (medische technologie). Toekomstige artsen krijgen meer en meer te maken met deze technologieën. Zo kan technologie worden ingezet als hulpmiddel voor zorgtaken van een zorgverlener, maar ook om bijvoorbeeld administratieve lasten te verlichten. Denk aan het automatisch samenvatten van gesprekken of voorspellen welke patiënten vanuit de Spoedeisende Hulp naar de Acute Opname gaan. Tegelijkertijd zijn er ethische aspecten om rekening mee te houden. Daarom heeft het LUMC/Universiteit Leiden het vak AI & Technologie als vast deel van het curriculum van haar geneeskundeopleiding gemaakt.
Beeldherkenning en taalmodellen
Marcel Haas (Health Campus Den Haag) en Marieke van Buchem (CAIRElab) zijn hiervan de coördinatoren. De eerste editie van het vak heeft inmiddels plaatsgevonden in de vorm van een themaweek, waarin studenten werden meegenomen in alle aspecten die bij AI en technologie komen kijken. Er werd inhoudelijk op verschillende vormen van AI ingegaan, zoals op predictiemodellen, beeldherkenning en taalmodellen, en hoe deze effectief in te zetten. Ook werd gekeken naar andere medische technologieën die al decennialang worden ontwikkeld en gebruikt in de zorg, waaronder de MRI-scanner en de operatierobot.
Alle kennis vormt de basis voor vervolggesprekken over de nieuwe ontwikkelingen en de kansen en uitdagingen die deze ontwikkelingen met zich meebrengen, en de ethische aspecten omtrent AI en technologie in de zorg.