Openbare bibliotheken beginnen imagocampagne ‘Ontdek wat je allemaal kan’

De openbare bibliotheken in Nederland zijn een landelijke campagne begonnen om iedereen in Nederland te laten weten dat je voor veel meer bij de bibliotheek terechtkunt dan dat mensen nu denken.

Het thema van de door bureau Total Design ontwikkelde campagne is ‘Ontdek wat je allemaal kan’. De nadruk ligt op ontdekken. Met bijna 1.300 bibliotheken in Nederland is er altijd wel eentje in de buurt, maar niet iedereen komt er meer en veel mensen hebben een ouderwets beeld bij wat je er kunt vinden. Dat blijkt uit onderzoek dat de bibliotheken bureau Annalect lieten uitvoeren.

Van de ondervraagden zegt 70 procent de bibliotheek nog altijd als een rustige plek te zien om te lezen, te leren of de computer te gebruiken. Daarmee doen zij de bibliotheek maar ook zichzelf tekort.

Zichzelf uitdagen

‘Met de slogan “Ontdek wat je allemaal kan” roepen we niet alleen mensen op om het aanbod van de bibliotheek te ontdekken, maar ook om zichzelf te blijven uitdagen. En dat kan iedereen bij de bieb, ongeacht leeftijd of vaardigheden’, zegt directeur Klaas Gravesteijn van de Vereniging van Openbare Bibliotheken (VOB).

De merkbelofte wordt ingevuld met voorbeelden die staan voor de diversiteit van wat er allemaal kan bij de bibliotheek. Zoals een kind dat met een 3D-printer een T-Rex heeft gemaakt, een bibliotheekbezoeker die leert voor een theorie-examen voor haar rijbewijs, en iemand die aan zijn digitale vaardigheden wil werken.

Niet-gebruikers

Met deze imagocampagne richt de bibliotheek zich met name op niet-gebruikers, terwijl ook de huidige leden lang niet altijd het juiste beeld hebben. Gravesteijn: ‘Bibliotheken zijn al jaren actief op heel veel maatschappelijke en educatieve terreinen. Je kunt er bijvoorbeeld terecht voor allerlei cursussen, taal- en computerhulp, vragen over overheidswebsites, huiswerkbegeleiding, 3D-printen, maakplaatsen en culturele bijeenkomsten. We hopen met deze campagne mensen nieuwsgierig te maken om het aanbod te komen ontdekken.’