Oproep: deel je ervaringen met AI in de erfgoedsector

AI

Netwerk Digitaal Erfgoed en KVAN werken samen aan een kennisdocument over de juridische kaders rondom kunstmatige intelligentie in de erfgoedsector. Ten behoeve hiervan roepen ze informatieprofessionals op om hun AI-ervaringen te delen.

AI krijgt een steeds grotere rol in de erfgoedsector. De technologie wordt bijvoorbeeld gebruikt voor het herkennen van tekst in oude documenten (optical character recognition/OCR) en het identificeren van elementen, namen en plaatsen (named entity recognition). Maar denk ook aan het groeiende aanbod van AI-toepassingen van leveranciers en de manier waarop overheden AI-projecten archiveren. Deze ontwikkelingen roepen juridische vragen op over auteursrecht, databeheer, privacy en de nieuwe AI-wetgeving.

Om als sector van elkaar te leren nodigen juridische experts Maarten Zeinstra en Marianne Loef, auteurs van het kennisdocument, informatieprofessionals uit om hun ervaringen met en vragen en beleidsstukken over AI te delen. Eind 2024 nemen zij al deze input mee in hun publicatie over juridische kaders van AI in de erfgoedsector. Je kunt je bijdrage voor 30 september sturen naar Maarten Zeinstra: info@ip-squared.com.