Nieuw AI-platform Moonlit ontsluit Europese rechtspraak

Gisteren is Moonlit.ai gelanceerd. Het AI-platform moet jurisprudentie en wetgeving van EU-lidstaten doorzoekbaar en analyseerbaar maken.

Moonlit is ontwikkeld door Deloitte en verzelfstandigd met een investering van venture capital firma Curiosity VC. Het platform zet zich in om ‘de transparantie en toegang tot recht te verbeteren binnen het complexe en versnipperde Europese juridische landschap’.

Onderzoeken en vergelijken

Moonlit biedt een door AI aangedreven juridisch onderzoeksplatform dat voortdurend juridische activiteiten in EU-lidstaten monitort. Met kunstmatige intelligentie kunnen gebruikers juridische uitspraken uit meerdere landen onderzoeken en vergelijken. Elk document wordt voorzien van directe vertalingen, samenvattingen en inzichten.

Deloitte blijft betrokken als lanceringspartner.

Oprichters

Roderick Lucas, medeoprichter en ceo van Moonlit, is expert in AI en datawetenschap met ervaring bij Deloitte NL en academische rollen aan de Vrije Universiteit Amsterdam en Tilburg University. Zijn compagnon is advocaat Dirk-Jan van den Broek.

‘Hoewel bijna 70 procent van de nationale wetten wordt bepaald of beïnvloed door EU-regelgeving, kijken de meeste advocaten voornamelijk naar nationale jurisprudentie’, zegt Van den Broek. ‘Er wordt steeds meer centraal gereguleerd in Europa. Juridische precedenten uit het ene land kunnen aanzienlijk meer invloed hebben op beslissingen in een ander land. Daarom is dit een even logisch als onmisbaar hulpmiddel.’

Foto links: Roderick Lucas, rechts: Dirk-Jan van den Broek.