In memoriam: Marijn Mostart (1954-2024)

Afgelopen vrijdag bereikte de redacties van Bibliotheekblad en Informatieprofessional het trieste nieuws dat onze tekstcorrector Marijn Mostart na een kort ziekbed op 70-jarige leeftijd is overleden.

Marijn was onze zeer gewaardeerde tekstcorrector, werk dat ze met verve deed. Als er iemand kritisch was op teksten dan was zij dat wel. Altijd haalde ze wel een paar fouten uit de kopij of plaatste er kritische opmerkingen bij. ‘Ik begrijp niet wat de auteur hiermee bedoelt. Volkomen onduidelijk.’

Marijn was een fervent lezer van kwaliteitskranten en literatuur, en kon ziedend worden als ze een nieuw literair meesterwerk had aangeschaft, dat vervolgens vol met taal- en stijlfouten bleek te zitten. Vaak klom ze dan in de pen om de uitgever een gepeperde mail te sturen.

Marijn belandde op een wonderlijke manier in ‘de tekstcorrectie’. Na het afronden van een universitaire studie middeleeuwse geschiedenis, in het begin van de jaren tachtig, had ze enkele korte kantoorbanen die haar maar matig bevielen. Ook een uitstapje naar het voortgezet onderwijs was geen succes. Toen een bevriende uitgever haar vroeg om teksten na te lopen op taalfouten, bleek dat een gouden greep. Lekker in haar eigen omgeving met taal bezig zijn. Na verloop van tijd werkte ze voor verschillende uitgeverijen en tijdschriften, en verleende ze haar medewerking aan honderden uitgaven.

Op latere leeftijd besloot Marijn opnieuw te gaan studeren en rondde ze het conservatorium, studierichting klassieke muziek/piano, succesvol af. Ze besloot het corrigeren van teksten te combineren met een freelancebaan als pianodocent. Heel veel Amsterdamse kinderen leerden van haar pianospelen en ook bracht zij hen de beginselen van de klassieke muziek bij.

Wij zullen ons Marijn herinneren als een bevlogen, erudiete, eigenzinnige, maar vooral lieve collega die we nu al enorm missen. Wij wensen haar familie, vrienden en collega’s veel sterkte toe bij dit verlies.

Namens Uitgeverij IP
Menno Goosen, hoofdredacteur Bibliotheekblad
Cindy Lammers, hoofdredacteur Informatieprofessional