Installatie ontwerpproces game Herald te zien tijdens Archives at Risk: Seeking Shelter

Design en digitale cultuur uit Nederland zijn wereldwijd beroemd en verzameld, maar de archieven van ontwerpers krijgen nu nauwelijks aandacht. Archives at Risk: Seeking Shelter brengt hier verandering in met reizende installaties over verschillende archieven van ontwerpers. Bij Beeld & Geluid staat nu tijdelijk het ontwerpproces van de videogame Herald centraal.

Herald is een indie adventure game ontworpen en geproduceerd door Wispfire, een videogamestudio uit Utrecht. Het is een keuzegedreven avonturenspel in een alternatieve negentiende eeuw waar het westen een koloniale supermacht is: het Protectoraat.

Ontwikkelproces als cultureel erfgoed

De installatie bestaat uit twee kubussen en laat onder meer vier elementen van het ontwerpproces zien: Art, Sound Design, Level Design en Story. De Story vormt de ruggengraat van de game; de verhaallijn en de keuzes die de speler daarin kan maken. Het Level Design is het ontwerp van de driedimensionale wereld waarin de speler de game beleeft. De Art is de visuele laag die over het Level Design ligt om kleur en vorm te geven. De Sound Design blaast leven in de gamewereld door muziek, maar laat de game characters ook tot leven komen door het werk van stemacteurs.

Het ontwikkelen van een game is een intensief ontwerpproces dat vaak onzichtbaar blijft. Het archiveren van dit proces is nieuw in Nederland. Wispfire is de eerste studio die het ontwikkelproces van haar game bij Beeld & Geluid archiveert, samen met de game zelf, om dit als cultureel erfgoed te bewaren.

Netwerk Archieven Design en Digitale Cultuur

Archives at Risk: Seeking Shelter is een initiatief van het Netwerk Archieven Design en Digitale Cultuur (NADD), dat zich sinds 2021 in Nederland ontfermt over designerfgoed. Binnen dit netwerk vindt kennisdeling plaats over archiveren. Ook worden ontwerparchieven zichtbaar gemaakt en wordt er gewerkt aan een digitale infrastructuur om ontwerparchieven toegankelijk te maken.

> Archives at Risk: Seeking Shelter is van 24 juli t/m 18 oktober 2024 (10:00-17:00 uur) gratis te bezoeken bij Beeld & Geluid in Hilversum.