NOS Journaal vanaf 2 september ook in makkelijke taal

Vanaf 2 september dit jaar maakt de NOS een nieuw televisiejournaal: NOS Journaal in Makkelijke Taal, elke werkdag te zien om 17:00 uur op NPO 1. Het journaal is voor iedereen die graag op de hoogte blijft, maar voor wie het lastig is om het nieuws te volgen, aldus de NOS.

Als publieke omroep heeft de NOS de taak om nieuws toegankelijk te maken voor iedereen, dus ook voor mensen die moeite hebben met de Nederlandse taal. In Nederland gaat het om 2,5 miljoen mensen, zo schrijft de organisatie op haar website. Ze heeft, samen met Stichting Lezen en Schrijven en met mensen die moeite hebben met lezen en schrijven, onderzocht hoe het nieuws makkelijker te volgen kan worden gemaakt. Dat leidde in 2021 tot het NOS Nieuws van de Week, een wekelijks journaal te zien op YouTube en op regionale en lokale tv-zenders. Het NOS Journaal in Makkelijke Taal is daar een vervolg op.

Minder onderwerpen en rustiger

Het nieuwe journaal heeft minder onderwerpen dan de andere journaals. De presentator geeft meer uitleg en er worden geen moeilijke woorden gebruikt. Ook het tempo en het gebruik van beeld zijn rustiger. NOS Journaal in Makkelijke Taal komt in de plaats van het reguliere NOS Journaal op 17:00 uur.