Hoe beïnvloeden erfgoedwebsites het klimaat en wat kunnen we eraan doen? Om hier antwoord op te krijgen is in opdracht van het Netwerk Digitaal Erfgoed (NDE) een verkennend onderzoek gedaan. Inclusief rapport met duurzame aanbevelingen.
Het is voor het eerst dat vanuit het NDE een verkennend onderzoek is uitgevoerd naar de duurzaamheid van websites in de erfgoedsector. Daarvoor hebben VHIC en Digihobbit negentien websites van erfgoedinstellingen doorgemeten, verdeeld over vier categorieën: musea, archiefinstellingen, historische verenigingen en collectieverzamelsites. Het doel was inzicht te krijgen in de huidige duurzaamheidsstatus van deze websites en na te gaan op welke manieren ze verder kunnen worden verduurzaamd.
Breed inzetbaar
Uit het onderzoek is te destilleren dat de gemiddelde grootte van de onderzochte webpagina’s 2,356.63 kB is. Dit zorgt voor een CO2-uitstoot van 0,768 gram per paginaweergave, ofwel energielabel E, wat gelijk staat aan de uitstoot van een benzineauto die 9,5 kilometer rijdt.
Wat de onderzoekers verder constateren is dat de onderzochte erfgoedwebsites vergelijkbaar zijn met websites van organisaties die eerder door Digihobbit zijn geanalyseerd. ‘De erfgoedsector doet het zo slecht nog niet,’ concluderen ze, ‘al zijn er zeker aanknopingspunten om te verduurzamen.’ Deze zijn niet alleen waardevol voor de betrokken organisaties, maar ook voor collega-instellingen die streven naar een milieuvriendelijke website, aldus het NDE. Denk aan het kiezen voor een groene hostpartij, het verwijderen van ongebruikte code of het tijdens de ontwerpfase van een website al afwegen welke functionaliteiten werkelijk noodzakelijk zijn.
Rapport en webinar
Het gehele rapport met alle aanbevelingen is hier te lezen of te downloaden. Op basis van het verkennend onderzoek organiseert het NDE op 13 mei een gratis webinar. Hier zal ook de gids 42 tips om je erfgoedwebsite te verduurzamen worden gelanceerd.