Atria sluit zich aan bij netwerk van Canon van Nederland

Atria, het kennisinstituut voor vrouwengeschiedenis en emancipatie, treedt toe tot het netwerk van de Canon van Nederland met vier sleutelstukken. Het is het begin van ‘een duurzame samenwerking met als doel de geschiedenis van Nederland voor het voetlicht te brengen en de Canon te voorzien van verhalen uit diverse invalshoeken’. 

Een van de sleutelstukken van Atria is een foto van Turkse vrouwen die in actie komen voor betere arbeidsomstandigheden en vertelt een verhaal bij het Canonvenster De gastarbeiders. De foto herinnert aan een onderbelichte geschiedenis: ook de eerste generatie Turkse vrouwen in Nederland heeft hard gewerkt voor de kost en een belangrijke bijdrage geleverd aan de economie.

De andere drie sleutelstukken geven context aan het Canonvenster Aletta Jacobs. Zo wordt het originele affiche uit 1918 van de Vereeniging voor Vrouwenkiesrecht toegevoegd. In 1883 wil Jacobs zich op de kieslijst laten zetten, maar als vrouw wordt zij geweigerd. In 1903 wordt ze algemeen presidente van de Vereeniging. De andere sleutelstukken zijn een portret van feministe Wilhelmina Drucker en het boek De Vrouw van Aletta Jacobs. Dit boek is voor het eerst gedrukt in 1898, en met zijn uitklapmogelijkheden is het erg kwetsbaar. Om het toch voor iedereen toegankelijk te maken wordt het momenteel gedigitaliseerd. ‘Met deze toekomstige 3D animatie kunnen we de negentiende-eeuwse inzichten van Jacobs laten zien in de eenentwintigste eeuw’, aldus Atria.

Samenwerking en evenement

Met de Canon als uitgangspunt slaan musea, gedenkplekken en erfgoedinstellingen door heel Nederland de handen ineen om de veelzijdigheid van de Nederlandse geschiedenis voor het voetlicht te brengen. Ter ere van de nieuwe samenwerking en om het gesprek over representatie in de Canon voort te zetten organiseren Atria en de Canon van Nederland op 14 februari het evenement Wat een Stuk! Die middag vormen de sleutelstukken van Atria aanleiding voor een gesprek over het belang van representatie in Nederlands erfgoed en de verwachtingen en verbeteringen voor de toekomst. Aanmelden kan hier.