Podcast Peper met Hendrika Vreugdenhil: ‘Innovatie heeft diversiteit nodig’

In een nieuwe aflevering van de podcast Peper praat host Tom Dalderup, in zijn zoektocht naar hoe organisaties hun informatiehuishouding op orde krijgen, met Hendrika Vreugdenhil. Over mensenwerk, verbinding maken, diversiteit en de female factor in de digitale transitie.

Ze is ooit in de ICT terechtgekomen omdat haar broer erin werkte. Hendrika Vreugdenhil zag dat het goed was, en leuk en uitdagend, en inmiddels is ze alweer dik twintig jaar in de sector actief. Als vrouw in een overwegendemannenwereld. Best bijzonder, weet ze zelf ook. De laatste jaren was ze vooral betrokken bij grote transformatietrajecten bij internationale organisaties. Wat is nou een mooi voorbeeld uit haar praktijk waarmee ze geholpen heeft de informatiehuishouding op orde te krijgen, vraagt podcasthost Tom Dalderup.

Namen komen niet voorbij, wel vertelt Vreugdenhil over wat ze zoal tegenkwam tijdens die transformatietrajecten. ‘Wat je vaak ziet, is dat er al wel allerlei informatie in organisaties aanwezig is, maar dat die niet gestructureerd en voldoende bruikbaar wordt ingezet. Er valt dus veel meer waarde uit te halen. Daarnaast spelen de manier waarop en de snelheid waarmee relevante informatie ter beschikking wordt gesteld een belangrijke rol in dergelijke trajecten.’ Wat ze daarnaast ‘heel erg heeft geleerd’ is dat technologie ondersteunend moet zijn aan de mensen en de processen eromheen, ‘en dat die mensen en processen vele malen belangrijker zijn om iets echt werkend en succesvol geïmplementeerd te krijgen’. Je moet ze meekrijgen, tegen alle weerstand in.

Ambassadeur voor vrouwen

Wat daarbij helpt is de female touch, weet ze uit ervaring. ‘In mijn optiek – en ik generaliseer hier en daar een beetje – zijn vrouwen vaak iets communicatief vaardiger en empathischer, en kunnen ze beter verbinding leggen in organisaties. Dat kan, juist in zo’n veranderproces, superwaardevol zijn, want vaak willen mensen gewoon begrepen worden en het idee hebben dat “het allemaal wel goed komt”. Verder zijn veel vrouwen goed in planmatig denken en werken.’

Vreugdenhil is intussen een ambassadeur geworden voor meer vrouwen en diversiteit in tech. Ze stapte anderhalf jaar geleden uit de corporate IT en houdt zich sindsdien met twee zaken bezig: ‘Vanuit mijn topsportachtergrond [ze is karateka, red.] doe ik high performance coaching, dus het transformeren van teamleden in enthousiaste, energieke top-performers. Daarnaast zet ik me namens She in IT in voor female empowerment en meer diversiteit in de techsector. Voor innovatie bijvoorbeeld heb je creativiteit nodig, en creativiteit ontstaat alleen daar waar mensen elkaar challengen, met frisse ideeën komen en buiten de gebaande paden durven te gaan. Dat kan alleen in een omgeving waarin sprake is van diversiteit, anders krijg je gewoon weer veel van hetzelfde.’

Kick Ass

Dan moeten organisaties de diversiteitsstap vaker durven zetten dan nu gebeurt – al kan de huidige krapte op de arbeidsmarkt hier wellicht een positieve slinger aan geven, denkt ze. En ook moeten nog meer vrouwen enthousiast worden om de techsector in te gaan. ‘Er liggen veel kansen voor hen, zeker in de behoefte aan verbindende functies tussen technologie en business. Er is veel innovatie, de markt ontwikkelt zich retesnel, de carrièremogelijkheden zijn groot.’ In haar boek Kick Ass, dat begin november verschijnt, geeft Vreugdenhil tips aan ‘ambitieuze vrouwen die graag hun carrière willen opbouwen, maar ook nog een leuk leven daarnaast willen hebben’. Hopelijk dat het de missie een handje zal helpen.

De hele podcast kun je hier beluisteren.


Informatiehuishouding op scherp

Hoe draag je als professional bij aan de informatiehuishouding en digitale transformatie van je organisatie of bedrijf? En hoe is het met je eigen informatiehuishouding gesteld? In de podcast Peper van KNVI in samenwerking met vakblad IP (en deze aflevering met AG Connect) gaat host Tom Dalderup op onderzoek uit naar oplossingen voor de uitdagingen op het gebied van werken en leven in het informatietijdperk.

Tip voor een interessant onderwerp en/of een kandidaat? Mail naar redactie@informatieprofessional.nl.


Deze bijdrage komt uit het digitale magazine IP #7-2022. Klik op de onderstaande button om het hele nummer te lezen.