4x ‘Ex Libris: The New York Public Library’ in Filmhuis Den Haag

In november en december vertoont Filmhuis Den Haag vier keer de documentaire Ex Libris (2017) van de veelvuldig gelauwerde maker Frederick Wiseman (geb. 1930). Meer dan drie uur lang observeert Wiseman het instituut ‘openbare bibliotheek’. 

IDFA schreef over de film:

“De openbare bibliotheek van New York is een instituut met vele gezichten. Naast het statige hoofdkwartier aan Fifth Avenue zijn er diverse vestigingen in de stadswijken, elk met een eigen publiek en programma. Het draait om oneindig veel meer dan het uitlenen van boeken. Activiteiten variëren van buurtwerk tot lezing en van kinderworkshop tot sollicitatiecursus; de bibliotheek is er voor alle New Yorkers. Wiseman trekt de kijker mee in zijn ruim drie uur durende verkenning van alle activiteiten en toont daarnaast hoe het beleid gevormd wordt. Openbare interviews met onder anderen Patti Smith en Richard Dawkins zijn in Wisemans nieuwsgierige ogen even belangwekkend als een vergadering over omgaan met daklozen.”

De documentaire kreeg een metacritic-score van 91/100. Vertoningen zijn op zaterdag 3 november 15 uur, dinsdag13 november om 19 uur, zaterdag 24 november om 15 uur en zaterdag 1 december om 15 uur.

Kaartjes zijn hier te verkrijgen.