4 trends in datavisualisatie

Eind 2018 zijn de Information is Beautiful-awards weer uitgereikt. Tijdens dit jaarlijkse evenement worden information designers over de hele wereld bekroond voor hun werk. Niall Mackellar koos vier prijswinnende datavisualisaties die elk voor een trend staan.

Door: Niall MacKellar

Kepler.gl

De makers Giuseppe Macri, Chris Chua en Abhishek Gupta (Verenigde Staten)

Wat is er te zien Kepler.gl is een krachtige open source geospatiale analysetool voor grootschalige datasets. Met deze tool willen de makers het voor niet-designers makkelijker maken om datagedreven plattegronden te ontwikkelen.

Hoe werkt het Een gebruiker hoeft alleen een dataset te uploaden en kan vervolgens gebruikmaken van allerlei opties en filters binnen Kepler.gl, om de visualisatie vervolgens te exporteren als statische kaart of een geanimeerde video.

Trend Kepler.gl speelt met deze open source tool in op de steeds groter wordende vraag naar het eenvoudig visualiseren van complexe data zonder eerst allerlei kostbare software te hoeven aanschaffen

Prijs Gold in de categorie ‘Visualization & Information Design’ van de Information is Beautiful Awards 2018 

 

Italia: The Airship Crash Chronicle

De maker TASS Russian News Agency (Rusland)

Wat is er te zien Italia: The Airship Crash Chronicle gaat over een van de meest dramatische gebeurtenissen uit de geschiedenis van verkenningstochten naar het noordpoolgebied. Het betreft de beruchte expeditie van het luchtschip Italia (onder leiding van de Italiaanse luchtschipbouwer Umberto Nobile) in 1928, de crash van het luchtvaartuig en de daaropvolgende internationale reddingsoperatie. Een glansrol is daarbij weggelegd voor de sovjet-ijsbreker Krasin.

Trend In steeds meer datavisualisaties wordt storytelling, het toepassen van verhalen, toegepast. Ook in Italia: The Airship Crash Chronicle wordt deze vertelvorm gebruikt om betrokkenheid bij de kijker te creëren.

Prijs Silver in de categorie ‘Maps, Places & Spaces’ van de Information is Beautiful Awards 2018

 

Simulated Dendrochronology of U.S. Immigration 1790 – 2016

De makers Pedro Cruz, John Wihbey, Avni Ghael en Felipe Shibuya (Verenigde Staten)

Wat is er te zien In het project Simulated Dendrochronology of U.S. Immigration 1790 – 2016 is een vergelijking gemaakt tussen de immigratieontwikkelingen in de VS van de afgelopen 226 jaar en jaarringen. Jaarringen geven informatie prijs over hoe een boom door de jaren heen is gegroeid; met deze metafoor in het achterhoofd zijn de makers gaan kijken naar de bevolkingsgroei van de VS. Dit resulteerde in de zogeheten ‘tree of U.S. Immigration’.

Hoe werkt het De kleur en de positie in de visualisatie bepalen de herkomst van de immigranten. Groen staat voor Europa, blauw voor Canada, roze voor Azië en oranje voor Latijns-Amerika. Elk punt in de visualisatie vertegenwoordigt een x-aantal immigranten.

Trend Deze visualisatie laat zien dat waarheidsvinding ook in 2019 nog altijd een trend is binnen information design. Zeker bij onderwerpen die zo gepolariseerd zijn als immigratie.

Prijs Gold in de categorie ‘Most Beautiful’ van de Information is Beautiful Awards 2018

 

Multiplicity

De maker Moritz Stefaner (Duitsland)

Wat is er te zien Voor het project Multiplicity verzamelde Stefaner miljoenen sociale media-foto’s met als geotag ‘Parijs’ en gepost in 2017. Met behulp van getrainde neurale netwerken plaatste hij vergelijkbare foto’s bij elkaar. Het geheel resulteerde in een collectief fotografisch portret van de lichtstad.

Hoe werkt het De volledige kaart is samengesteld uit foto’s van Parijs. Wanneer je inzoomt, krijg je een gedetailleerd beeld van de verschillende foto’s. Hierdoor kan de gebruiker heel makkelijk patronen herkennen. Zo kun je zien dat er veel vergelijkbare foto’s op bepaalde plekken in de stad worden gemaakt.

Trend Steeds meer datavisualisaties visualiseren ons gedrag op sociale media en geven daar vervolgens een nieuwe betekenis aan door het op een andere manier te visualiseren.

Prijs Gold in de categorie ‘Unusual’ van de Information is Beautiful Awards 2018

 

Lees ook: 4 trends in datavisualisatie (editie 2018)

 

Niall MacKellar is information designer bij de NOVI Hogeschool 

Deze bijdrage komt uit IP nr. 2 / 2019. Het gehele nummer kun je hier lezen.