1 aprilgrap om lezers te wijzen op nepnieuws

De Vlaamse sociaal-culturele organisatie LINC VZW verspreidde op 1 april een persbericht over bibliotheken in België die hun boeken niet meer alfabetisch, maar op kleur zouden rangschikken. Wie als lezer doorklikt, wacht een verrassing.

Wanneer mensen doorklikken, komen ze op de landingspagina www.aprilvissers.be waar ze hun eigen ‘fake news-skills’ kunnen testen, bruikbare tips krijgen en meer informatie vinden. Met deze actie hoopt LINC VZW het brede publiek niet alleen mediawijzer te maken maar ook bewust te maken van nepnieuws. Zij heeft hierbij steun gekregen van de VVBAD, Mediawijs – Vlaams Kenniscentrum Mediawijsheid en 211 Nederlandstalige bibliotheken in België.

“Volgend jaar weer”

“De actie was voor ons een succes omdat het een ludieke communicatieactie zonder budgetten was,” vertelt Inne Van Engeland, stafmedewerker communicatie & campagnes van LINC VZW, aan IP. “Ook omdat er geen echte koepels van bibliotheken zijn hier in Vlaanderen en dat dit de eerste keer is dat er zoveel bibliotheken samen rond zo’n topic naar buiten kwamen. We gaan de komende maanden bekijken hoe we volgend jaar rond 1 april weer een actie kunnen doen, want we blijven tegen nepnieuws vechten als beweging die werkt aan (digitale) geletterdheid.”