Op donderdag 9 maart 2017 vindt voor de vijfde keer de VOGIN-IP-lezing plaats. Zoals gebruikelijk is dat een dag vol met lezingen en workshops rond het thema ‘zoeken & vinden’. Net als de twee voorgaande jaren wordt de dag gehouden in de OBA in Amsterdam. De voorlopige line-up – vijf van de acht sprekers – is inmiddels bekend.
Herbert van de Sompel
Herbert is een Gentenaar die nu al vele jaren in New Mexico bij het Los Alamos National Laboratory werkt. Hij heeft aan de wieg gestaan van een hele reeks van innovaties op ons terrein, zoals OpenURL link resolving (als in SFX), de OAI-PMH- en ORE-PMH-protocollen om metadata uit repositories te ‘harvesten’ en het Memento-protocol om van intussen verdwenen webpagina’s zo moeiteloos mogelijk een gearchiveerde oude versie te lokaliseren. Over dat laatste en andere aanpakken van linkrot (zie ook het interview in IP 3 / 2016) zal hij het op 9 maart ook zeker hebben.
Henk van Ess
Vier jaar geleden op de eerste VOGIN-IP-lezing was Henk van Ess er al bij. Sindsdien reist hij heel Europa af om vooral in de journalistieke wereld de medewerkers bij kranten en omroepen beter te leren zoeken. Zoeken naar achtergrondinformatie over personen en gebeurtenissen. Fact checking om waarheid en betrouwbaarheid van informatie te achterhalen. Zoeken op het gewone, het diepe, het sociale en het duistere web. Op 9 maart zat er net nog een gaatje in zijn agenda, zodat hij dit keer opnieuw bij ons present is; met zowel een lezing als een workshop.
Karen Blakeman
Karen Blakeman komt uit Engeland en is daar veelgevraagd voor het geven van workshops over allerlei aspecten van zoeken op internet. Zo verzorgde ze bijvoorbeeld op ILI 2016 in Londen – samen met eerdere VOGIN-IP keynotes Phil Bradley en Marydee Ojala – de WebSearch Academy. Haar specialisme is het zoeken naar zakelijke informatie, maar ook trainingen en lezingen over algemene Googletechnieken horen tot haar standaardrepertoire.
Jan Scholtes
Jan Scholtes is ooit gepromoveerd op neurale netwerken, in een tijd dat nog haast niemand daarvan gehoord had. Nu is hij hoogleraar informatica in Maastricht en daarnaast directeur van Zylab. Twintig jaar geleden kenden we hem al als importeur van de Zyindex- indexeersoftware voor je persoonlijke harde schijf. Intussen al jaren geleden heeft hij dat hele Amerikaanse bedrijf overgenomen en hier in Nederland verder uitgebouwd. Zo is Zylab onder meer een belangrijke speler geworden op het terrein van zoeksoftware ten behoeve van compliance voor grote organisaties.
Agnes Molnar
Agnes Molnar, van oorsprong Hongaarse, is gespecialiseerd in zoeken in Sharepoint-systemen en meer in het algemeen in enterprise search. Zij geeft wereldwijd lezingen over dat onderwerp en adviseert organisaties bij de keuze van zoeksoftware en bij het inrichten van hun systemen om interne informatie beter terug te kunnen vinden.
Volg de berichten op vogin-ip-lezing.net voor verder nieuws en achtergronden.
Deze bijdrage komt uit IP nr. 8 / 2016. Het gehele nummer kun je hier lezen.