Waterschap Brabantse Delta zoekt senior adviseur informatiebeheer, locatie Breda, 36 uur per week

Wij zoeken een buitengewone senior adviseur informatiebeheer die ambitieus, communicatief en doortastend is. Je hebt een frisse en nieuwsgierige blik op het vakgebied. 

Wie zijn wij?
Waterschap Brabantse Delta is een modern waterschap in Midden- en West-Brabant. We staan voor onze waterschapstaken: de zorg voor voldoende oppervlaktewater van goede kwaliteit en veiligheid tegen overstroming. Deze taken voeren we op een betrouwbare manier uit. Met ervaring en gebiedskennis uit het verleden en met vakmanschap, passie en talent van deze tijd!

Als waterschap dragen wij bij aan een mooiere en betere leefomgeving. Zo kan iedereen rondom water veilig wonen, werken en genieten. Nu en in de toekomst. Om de toekomst bij te houden, pakken wij grote uitdagingen aan. Hoe we dat doen? Buitengewoon goed en samen met al onze partners.

Team/proces
Het team/proces facilitair is verantwoordelijk voor de beveiliging, hospitality, werkplek, kantoor, materieel, materiaal, informatiebeheer, huisvesting en vastgoeddiensten, bestaat uit circa 35 collega’s en is onderdeel van het proces facilitair en ICT.

De functie
Je monitort en adviseert over inrichting en gebruik van organisatiebrede bedrijfsvoering applicaties voor o.a. digitaal zaakgericht werken en archiveren. Je levert ondersteunende bijdragen aan de formulering van beleid op het vlak van informatiebeheer. Tevens fungeer je als sparringpartner en adviseur van procesmanagers m.b.t. de inrichting van het informatiebeheer van de desbetreffende processen. Verder adviseer je over processtructuur, ontwikkeling of verbeteringen van zaaktypen en zaakgericht werken en archiveren. Je bent trekker, initiatiefnemer en aanspreekpunt m.b.t. complexte vraagstukken rondom het informatiebeheer.

Je ondersteunt collega’s bij het oplossen van werkinhoudelijke problemen en vervult hierbij een klankbordfunctie en bewaakt daarbij de kwaliteit.

Wat zoeken we?
Wij zoeken een buitengewone senior adviseur informatiebeheer die ambitieus, communicatief en doortastend is. Je hebt een frisse en nieuwsgierige blik op het vakgebied. Zowel intern als extern ben je het gezicht van informatiebeheer en neem je deel aan projecten en overlegplatforms. Je bent een stevige adviseur, met een goed oog voor verhoudingen en verantwoordelijkheden. Je kunt bij vraagstukken goed boven de materie uitstijgen en pragmatisch bijdragen aan structurele verbeteringen. Ben je daarnaast flexibel, creatief, een netwerker, proactief, resultaatgericht en weet jij je staande te houden in een buitengewone organisatie? Dan is het waterschap op zoek naar jou!

Wat vragen we?

  • Je hebt een afgeronde hboopleiding.
  • Bij voorkeur een opleiding op het vlak van (documentair) informatiemanagement en/of recordmanagement (LRM).
  • Ervaring met zaaktypen en procesgericht werken.
  • Je hebt theoretische en praktische kennis van Document-/Records Management Systemen en zaakgericht werken.
  • Je hebt kennis van archiveren en archiefwet- en regelgeving.
  • Je hebt ervaring met digitaliseringsprojecten.
  • Je volgt de ontwikkelingen in je vakgebied.
  • Je bent flexibel, positief, analytisch, klantvriendelijk en stressbestendig.
  • Ervaring met datasystemen en datamanagement is een pre.   
  • Ervaring met functioneel beheertaken.


Voor de veiligheid van Waterschap Brabantse Delta, vragen wij alle nieuwe medewerkers een Verklaring Omtrent Gedrag (VOG) aan te leveren. Tijdens de selectieprocedure zal dit verder besproken worden.

Wat bieden we?
Binnen ons waterschap sta je zelf aan het roer van jouw loopbaanontwikkeling. Persoonlijk leiderschap en groei zijn hier belangrijk. Als je wilt werken aan je professionele en persoonlijke ambities zijn er veel verschillende mogelijkheden. Daarnaast vinden we een goede balans tussen werk en privé belangrijk. We werken resultaatgericht en de verantwoordelijkheden liggen laag in de organisatie.

Je salaris is afhankelijk van opleiding en ervaring en bedraagt bij een fulltime dienstverband minimaal € 2.916,- en maximaal € 3.974,- bruto per maand (schaal 9). Daarnaast bieden we een uitgebreid pakket arbeidsvoorwaarden zoals het Individueel Keuzebudget (IKB) van 20%, waarin onder meer vakantiegeld, eindejaarsuitkering en bovenwettelijk verlof is opgenomen. Je kunt dit budget vrij besteden: geheel of gedeeltelijk laten uitbetalen (per maand, per jaar of een paar keer per jaar) en/of je kunt er extra verlofdagen van kopen.

Reageren?
Kom jij bij ons buitengewone dingen doen? We nodigen je van harte uit om je belangstelling te tonen. Reageren kan tot en met 24 augustus 2020, via het online sollicitatieformulier. De eerste ronde van de selectiegesprekken staat gepland op 4 september. De tweede ronde van de selectiegesprekken staat gepland op 11 september.

Bij vragen over de functie kan je contact opnemen met Roel van Arensbergen teammanager, via telefoonnummer 076-564-1736. Voor vragen over je sollicitatie of de procedure kun je contact opnemen met Angela Timmers of Tessie Horn, via telefoonnummer 076- 564 10 00. Kijk voor meer informatie over werken bij onze organisatie op www.brabantsedelta.nl/werken-bij-ons.

Acquisitie wordt niet op prijs gesteld.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *