De Koninklijke Bibliotheek zoekt een informatieanalist

Informatieanalist
Den Haag, 32-40 uur

Hou je van analyseren, structureren, specificeren en problemen oplossen en vraag je door tot je het begrijpt? Kan jij complexe processen eenvoudig en helder beschrijven?

Ben je daarnaast nieuwsgierig naar de ontwikkelingen van de digitale bibliotheek? Dan ben jij misschien wel de informatieanalist waarnaar we op zoek zijn.

Functieomschrijving

Als informatieanalist maak je onderdeel uit van een team van vier informatieanalisten. Je wordt ingezet voor verschillende projecten en analysewerkzaamheden. Zo vertaal je onder meer informatiebehoeften vanuit verschillende werk- en bedrijfsprocessen in informatievoorziening. Je hebt een onmiskenbare rol bij de ondersteuning van de ‘business’ met het vaststellen van de requirements en bij het vertalen daarvan naar implementeerbare en testbare specificaties. Je werkt daarbij nauw samen met collega-architecten en informatiemanagers. Je bijdrage aan projecten varieert van het aansluiten van functionaliteit op de bestaande informatiearchitectuur tot het (mede)uitwerken van een business case voor een nieuwe dienst. Je werkveld omvat de digitale bibliotheek, digitalisering en de digitale infrastructuur.

Enkele voorbeelden:

 • Een e-book platform met bijna een half miljoen leden en ruim 3 miljoen uitleningen.
 • Een multi-site platform met daarop meer dan 100 websites.
 • Een datawarehouse waarin we gegevens bewaren over 4 miljoen leden, miljoenen uitleningen enz.
 • Delpher, een dienst  waarmee we het Nederlandse erfgoed digitaal beschikbaar maken en waarin veel pagina’s kranten, boeken en tijdschriften doorzoekbaar zijn gemaakt.
 • Kortom, je vormt in zowel de KB projecten voor openbare bibliotheken als voor wetenschap en erfgoedsector een essentiële schakel in het ontwikkelproces.

Functie-eisen

 • Academisch werk– en denkniveau.
 • Minimaal 5 jaar ervaring als informatieanalist in complexe werkomgevingen.
 • Uitstekende communicatieve vaardigheden in Nederlands en Engels naar verschillende doelgroepen toe.
 • Aantoonbare ervaring met het opstellen van functionele en niet-functionele requirements, bijvoorbeeld met use cases of user stories.
 • Ervaring met ontwerpmethoden en –technieken, zoals UML en BPMN.
 • Ervaring met applicatieintegratie, berichtdefinities, SOAprincipes en componentgebaseerd ontwerpen.
 • Ervaring met agile werken is een pre.

Arbeidsvoorwaarden

 • Een dienstverband voor 32-40 uur per week, in eerste instantie voor de periode van 1 jaar, met uitzicht op een vast dienstverband.
 • Een goed salaris tussen € 3.682,- en € 5.064,- bruto per maand (schaal 11) op basis van 40 uur, een dertiende maand (8,33%) en volledige vergoeding van je dagelijkse reiskosten.
 • Je bouwt pensioen op via het pensioenfonds ABP.
 • Een aantrekkelijk arbeidsvoorwaardenpakket dat je deels zelf kunt samenstellen, waaronder het kopen en verkopen van vakantiedagen.
 • Een goede balans tussen werk en privé vinden wij belangrijk. Daarom kun je afspraken maken over flexibele werktijden, heb je veel vakantiedagen (42 dagen per jaar bij een volledige baan) en wordt ouderschapsverlof gedeeltelijk doorbetaald. In veel functies behoort ook thuiswerken tot de mogelijkheden.
 • Alle ruimte om te leren en je verder te ontwikkelen.
 • Een werkplek in hartje Den Haag op drie minuten lopen vanaf het Centraal Station.

Koninklijke Bibliotheek

De KB is de nationale bibliotheek van Nederland. Middeleeuwse handschriften, de eerste Donald Duck, het laatste boek van Saskia Noort: in onze magazijnen vind je alles wat in en over Nederland verschijnt. Dat komt neer op zo’n 7 miljoen publicaties. Die bewaren we goed, zodat ook onze achterkleinkinderen er nog plezier van kunnen hebben. Maar we doen meer dan boeken verzamelen. Zo’n 4,5 miljoen Nederlanders gebruiken onze digitale diensten, waaronder de landelijke online Bibliotheek (tienduizenden e-books en duizenden luisterboeken) en Delpher (tientallen miljoenen gedigitaliseerde krantenpagina’s). We zijn er voor de allerjongsten met voorleeskoffertjes, voor slechtzienden met aangepaste leesvormen en -voor iedereen die het nodig heeft – met hulp bij computeren of belastingzaken. Natuurlijk zetten we ook vol in op innovatie, samen met onze partners. Denk aan de inzet van artificial intelligence in openbare bibliotheken en evenementen rondom linked open data.

Kortom, bij de KB gebeurt meer dan je denkt. Samen met 500 collega’s werk je aan een slimmer, vaardiger en creatiever Nederland.

Informatiebeleid
Je werkzaamheden verricht je vanuit de afdeling Informatiebeleid. De afdeling Informatiebeleid is onderdeel van de sector Innovatie & ICT. Bij de afdeling Informatiebeleid werken zo’n 17 bevlogen collega’s die zich bezig houden met technische- en informatiearchitectuur, informatiemanagement en informatieanalyse.

Hebben we je interesse gewekt?

Klik op de solliciteerknop en stuur je cv en een motivatie waarom jij de ideale kandidaat bent voor de functie van informatieanalist.
Het vacaturenummer is 19-51-050.

Om je alvast beter te leren kennen vragen we je om in je motivatiebrief drie belangrijke ontwikkelingen te noemen die jij in jouw vakgebied ziet. Je kunt solliciteren tot en met zondag 2 februari 2020 via het online sollicitatieformulier.

Je krijgt z.s.m een ontvangstbevestiging. De selectieprocedure bestaat uit twee gespreksrondes. De eerste ronde van gesprekken vindt plaats in de week van 10 februari 2020. Als we je hiervoor uitnodigen, bellen we je tijdig op om een afspraak te maken. Als we je niet uitnodigen voor een gesprek, dan sturen we hierover z.s.m. een bericht.

Als je doorgaat naar de tweede ronde kan het uitwerken van een casus deel uitmaken van de procedure.

Wil je eerst meer weten?

Bel dan Jeroen van Vuuren (Hoofd Informatiebeleid), 06-51185938. Bel voor algemene vragen naar 06-21493839. Voor meer informatie over de organisatie kan je kijken op www.academictransfer.com/nl/employer/KB/

Acquisitie naar aanleiding van deze vacature wordt niet op prijs gesteld.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *