Maak kennis met IP: vraag een (gratis) proefexemplaar aan

Filosoof, jurist, NRC-columnist en schrijver Maxim Februari is de gasthoofdredacteur van dit nummer. Het thema sluit aan bij Februari’s aandachtsgebied: data-ethiek.

“Dit themanummer wemelt van allerlei vragen. Choreografe Katja Heitmann maakte ooit op straat een verdachte beweging. Althans, een nieuw veiligheidssysteem vond haar beweging verdacht. Het bracht haar op de vraag of we menselijk gedrag voor de veiligheid volledig gaan standaardiseren. In gesprek met IP vertelt ze over haar dansproject Motus Mori, een bewegend archief waarmee ze unieke bewegingen voor de vergetelheid behoedt.

“Jurist en filosoof Mireille Hildebrandt onderzoekt recht dat wordt gestuurd door data en code. Wetten in natuurlijke taal zijn voor meerdere uitleg vatbaar. Zodra je die vervangt door eenduidige computercode dreig je de trias politica af te schaffen: de scheiding tussen wetgevende, rechterlijke en uitvoerende macht. Is dat wel zo’n slim idee? Het leidt tot machtsconcentratie, en misschien raak je belangrijke informatie kwijt.

“Marens Engelhard, directeur van het Nationaal Archief, wijst op de verantwoordelijkheid van degenen die de archieven beheren. Archiveren is interpreteren: je kiest wat je van het verleden en heden laat zien. En zo draait dit hele themanummer om keuzes: welke informatie behouden we, welke gooien we weg? Willen we optimalisering? Optimalisering van wat?”

Vraag een exemplaar aan* om gratis kennis te maken met  IP. Stuur een mail met naam en verzendadres naar: redactie@informatieprofessional.nl o.v.v. ‘proefnummer’.

IP-abonnees kunnen hier de inhoudsopgave van dit nummer bekijken.

* Zo lang de voorraad strekt

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *